Vsak teden odgovarjamo na pogosta vprašanja pri opremi doma in ponudimo preproste in cenovno ugodne rešitve, s katerimi bo vaš dom v trenutku izgledal bolje.

Temne barve sten – od ingido modre, bogato zelene in črne – še nikoli niso bile tako priljubljene. Kako to, da nas notranji oblikovalci nagovarjajo k barvanju sten na temno, če pa je splošno znano, da temna barva prostor optično zmanjša?

Če ste se odločili za to drzno potezo in jo nato v trenutku obžalovali, ste pozabili na enega ali več ključnih elementov: svetlobo, barvo ali slog.

Svetloba

Včasih se premalo zavedamo, kako pomemben element oblikovanja je svetloba. Brez naravne in umetne osvetlitve lahko interier opremimo še tako okusno, pa ne bo resnično zasijal. To je še posebej resnično v temnih interierjih, saj bo temna barva brez primerne osvetlitve izgubila svojo tonsko kompleksnost in nasičenost, s tem pa tudi svojo globino. 

Prostor torej opremite s številnimi svetili, s katerimi boste lahko nadzorovali ambient. Če ste na temno pobarvali tudi strop, z navzgor obrnjenimi svetili osvetlite tudi slednjega. 

Barve

“Temnejša je noč, svetlejše so zvezde,” je zapisal Dostojevski. Temno sobo zato opremite v živih in svetlih barvah, ki bodo resnično zasijale ob temnem ozadju. Odličen kontrast najdemo tudi v lesu, kovini, zelenju in dramatičnih kosih umetnin.

Če pa ste v temni barvi opremili spalnico ali kopalnico – dva prostora, ki ne potrebujeta toliko svetlobe – pa lahko zaobjamete temačen duh. Z monokromatskim dekorjem in minimalističnimi dodatki boste ustvarili nepozabne prostore.

Slog

Temna stena ne uspeva v kombinaciji s katerimkoli slogom. Najbolje se poda klasičnim in neo-baročnim slogom, shabby chic in vintage ambientom, pa tudi industrijskemu in moškemu slogu. Skandinavski slog, minimalizem, francoski šik in podeželski slog pa ljubijo svetlo barvno paleto.

Priporočamo torej, da izberete pohištvo v enem izmed omenjenih slogov ter ga reducirate na minimum. Posamezni kosi bodo tako bolj zasijali na temni podlagi, s tem pa se boste izognili tudi občutku prenatrpanosti, ki se lahko pojavi, če prostor prebarvamo v nasičeno barvo.

Še več vaših vprašanj z veselejm sprejemam na alja.kosir@tvambienti.si!

Fotografije: Pinterest