Naslednjo zabavo za rojstni dan, obletnico ali kakšen drug pomemben dogodek … organizirajte zunaj. Razlogi so jasni: uživali boste lahko v toplem vremenu, povabili več ljudi, kot bi jih lahko gostili notri, poleg tega na prostem z gostiteljevih ramen takoj odpade malo stresa, saj je vzdušje po navadi bolj sproščeno kot za štirimi stenami.

Da pa bo zabava kar najbolj uspela, jo je treba načrtovati dovolj zgodaj, pravočasno izbrati rdečo nit dogajanja (tematiko) in o slednji med pošiljanjem vabil obvestiti tudi goste. Tako bodo lahko predvideli, kaj jih čaka in kakšna bo hrana (pomembno za ljudi z dietnimi omejitvami), lahko pa si bodo priskrbeli tudi ustrezna oblačila.

Ko bodo vabila z datumom in osnovnimi podatki razposlana, pa se začne prijetnejši del načrtovanja – priprava vrta na veliki dogodek. Pri tem si lahko pomagate s spodnjimi nasveti:

Izberite primeren del vrta

Na vrtu poiščite najustreznejše mesto, kamor boste postavili mizo. Biti mora dovolj blizu hiše (zaradi prenašanja hrane, krožnikov, pijače in drugega pribora), vendar vseeno oddaljeno toliko, da se ne bo naredila gneča. Poskrbite, da bodo poti okoli mize proste, zemlja pod mizo in stoli pa suha (sploh če jih nameravate postaviti na travo), sicer se bodo noge udirale.

Ureditev mize

Miza naj bo dovolj velika, da boste okoli nje lahko posedli vse goste. Če vas bo res veliko, lahko najamete gasilske mize, ki so zaradi svoje zložljive funkcije zelo praktične. Če imate več različnih miz, nanje položite prte v svetlih poletnih barvah in nihče ne bo vedel, da se pohištvo spodaj ne ujema.

Rože so preprost način, da ustvarite edinstveno okrasitev mize. Izberite sezonske cvetove in jih razpredite v več preprostih steklenih vaz, lahko tudi kar v kozarce za vlaganje. Foto: Pixabay

Dovolj stolov

Če na vrtu nimate dovolj stolov za vse goste, prinesite še stole, ki jih uporabljate v hiši. Dodajte še kakšno pručko, tabure, sedežno vrečo, počivalnik (ležalnik), da se bodo povabljenci lažje udobno namestili. Tudi klop pride vedno prav, saj zlahka sprejme še kakšnega dodatnega gosta, zlasti kadar organizirate zabavo za otroke.

Foto: Pixabay

Izberite barvo zabave

Da boste prizorišče zabave in mizo lažje dekorirali (ustrezni prtički, rože …), izberite prevladujočo barvo in motive. Če se na primer odločite za mornarski slog, bosta to modra in bela barva, romantični boste verjetno stavili na vrtnice in rožnate odtenke, tropski slog pa denimo zahteva živahne oranžne, rumene in rdeče tone.  

Načrtujte tudi za primer slabega vremena

Računajte na to, da se poleti lahko vreme hitro spremeni in da se na jasnem sočnem nebu nenadoma razvije nevihta. Če je le možno, postavite mizo pod pergolo, sončno jadro ali paviljon, kot se ga uporablja za kampiranje. S tem boste ubili dve muhi na en mah – poskrbeli boste za senco in se zavarovali pred morebitnim dežjem.

Foto: Pixabay

Samopostrežna miza

Kot gostitelj boste veliko bolj sproščeni, če vam ne bo treba streči vsakega posameznega gosta. Zato postavite samopostrežno mizo, ki jo založite s hrano in pijačo, ki si jo povabljenci postrežejo sami. Pripravite sadne koktajle in druge osvežilno napitke ter ne pozabite na led, ki bo steklenice ohranjal hladne.

Foto: Pexels

Okrašena rojstnodnevna torta

Če praznujete rojstni dan, bo torta prav gotovo v središču pozornosti. Zato jo čim lepše okrasite (z barvami in dodatki izbrane teme) in jo postavite na eleganten podstavek, da jo dvignete nad drugo hrano na mizi.  

Foto: Pixabay

Baloni

Ni zabave brez balonov. Napihnite jih čim več in obesite nad mizo ali na bližnje drevo, da bodo frfotali v vetru. Dekoracija bo bolj dinamična, če bodo baloni različne velikosti in različnih, vendar ujemajočih se barv.

Foto: Pixabay

Večerne lučke

Zabava se bo najverjetneje zavlekla v večer in pozno v noč, zato razmišljajte tudi o zunanji razsvetljavi. Uporabite lahko sveče na mizi, lanterne, napeljite luči na vrvici ali luči na solarni pogon. Tudi vrtne poti naj bodo dobo osvetljene, da bodo koraki po vrtu tudi ponoči varni in da se bo druženje končalo v prijetnem, intimnem in romantičnem vzdušju. 

Foto: Unsplash