Predstavljajte si, da vsak večer na terasi doživite prav poseben spektakel: tisto, kar ste podnevi spregledali, ponoči zaživi - in to le s pomočjo umetne svetlobe.

A tako kot notranji tudi zunanji ambienti potrebujejo vsak svoj režim osvetlitve – glede na potrebe po funkcionalnosti, glede na želeni poudarek in seveda glede na lastne preference. Predstavili bomo več možnosti osvetlitve ter na koncu navedli, na kaj vse morate biti pozorni pri izbiri svetil.

Terasa

Za uživanje v večernem posedanju na terasi ne potrebujete veliko: nekaj ambientalnih svetil, ki bodo iz terase pregnale temo, ne da bi vam popolnoma zaslepile poglede na nočno okolico. Predlagamo, da ambientalna svetila umestite kar v samo arhitekturno zasnovo terase, kjer lahko osvetlite:

a) arhitekturne prepreke – stopnice, stebre ali stene – in jih s tem naredite bolj varne. To lahko storite s preprostim stenskim ali talnim svetilom oziroma z LED trakom, pritrjenim pod rob stopnic ali v tlak terase;

b) arhitekturne posebnosti – stebre, pergole, zanimivo oblikovano ograjo ali pa zidano klop – in jim s tem namenite pozornost, ki si jo zaslužijo. Zanimivo osvetljeni arhitekturni elementi bodo usmerili vaš pogled, hkrati pa bodo svetlobo nežno odsevali v prostor. V ta namen priporočamo svetlobne verige, usmerjene talne reflektorje, LED trakove ali pa lestenec, ki visi izpod nadstreška.

Hkrati bo potrebno nameniti tudi vsaj eno svetilo večernemu branju ali reševanju križank: na terasah se lahko, odvisno od sloga hiše, odločite za viseča, stenska ali pa prostostoječa svetila.

Dvorišče in vhod

Namen osvetlitve dvorišča je gotovo manj estetske in bolj funkcionalne narave: omogoča nam, da varno parkiramo, da lažje najdemo ključavnico ter da v temi prepoznamo obiskovalca, ki stoji pred našimi vrati. V tem primeru – sploh, če vaše dvorišče meji na sosede, ki bi jih premočne luči z vašega dvorišča ponoči motile – priporočamo stenske luči na senzor oziroma nežne talne luči, ki kažejo pot do vhodnih vrat.

Vrt

Večina Slovencev se rada posveča oblikovanju vrtov (najlepše vrtove naših bralcev si lahko ogledate tukaj), zato je pomembna tudi njihova večerna osvetlitev. Najlepši učinek ima osvetljevanje dreves: če reflektor postavimo nekaj metrov stran od debla in snop svetlobe usmerimo v krošnjo, bo ta vertikalni, osvetljeni poudarek ustvaril prav posebno atmosfero. A pozor – reflektorja nikoli ne obrnite proti sosedovi hiši, temveč proti svoji – ne želite namreč, da bi svetloba kratila njegov nočni spanec.

Podobno lahko osvetlite tudi druge elemente zasaditve: grmovnice, vzpenjavke, trave … A nizke rastline bomo lepše osvetlili s šibkejšimi talnimi svetili – tako majhnimi, vgradnimi, kot bolj zanimivimi, ki bodo v vaš vrt ponoči vnesle nove oblike in kompozicije.

Ribnik, fontana, bazen

Vodni motivi so najlepši v mesečini, zato želimo z njihovim osvetljevanjem doseči podoben efekt. Ne pretiravajte – ne želite namreč osvetliti dna bazena ali ribnika, pač pa stremite le k nežnemu odsevu na njegovi gladini. Svetilo zato postavite tik pod gladino, in poskrbite, da bo oddajalo le pritajeno, po možnosti hladno svetlobo.

Letna kuhinja

V kuhinji je dobro osvetljena delovna površina nujna. Priporočamo usmerjeno svetilo nad kuhinjskim pultom in kuhališčem; medtem ko je za obedovanje v jedilnici na prostem včasih dovolj že nekaj sveč ali pa namiznih svetil.

Ob ognjišču

Možni poti osvetlitve zunanjega ognjišča sta dve: sedišča ob ognjišču osvetlite od zgoraj, s svetlobno verigo, ali pa obnje prislonite talno svetilo, ki bo oddajalo bolj ambientalno in usmerjeno svetlobo. V vsakem primeru je pomembno, da poudarek ostane na ognju, zato s svetili ne pretiravajte.

Slog svetil

Praviloma je pri zunanji osvetlitvi bolj kot svetilo samo pomembna svetloba, ki jo oddaja. Zato izberite nevpadljiva svetila, ki jih podnevi niti opazili ne boste.

A to seveda ni vedno nujno – sploh na terasi lahko svetilo postane dodaten dekorativni element, ki se sklada tako s slogom vaše hiše kot z vašim osebnim slogom bivanja. Izbirate lahko med lanternami, svečami, svetlobnimi verigami, lestenci in lampijoni, svetili, ki ste jih idelali sami (iz drevesnih debel, na primer, ali recikliranih elementov, kot so kozarci za vlaganje, mlinski kamni ipd.); oziroma se (v primeru bolj sodobnega izgleda vrta) odločite za oblikovalska svetila, ki bodo na vašem vrtu ustvarila zanimiv, neklasičen poudarek.

Praktični nasveti

Odpornost: Zunanja svetila vedno kupujemo z vedenjem, da bodo podvržena različnim vremenskim vplivom, visokim in nizkim temperaturam in obilici vlage. Zato izberemo svetila izključno za zunanjo uporabo, čeprav bodo npr. uporabljena v pokritih prostorih. 

Energijska učinkovitost: Izberimo učinkovita svetila, najraje z LED tehnologijo, ki bodo z le malo energije na vašem vrtu pričarala pravo pravljico (pa še pregorelih žarnic ne bo potrebno menjati!). Če obstaja možnost, izberite svetila s fotovoltaično celico – tako vrta ne bo potrebno prepresti z elekttirčno napeljavo.

Kvaliteta: izberite svetila, ki vam bodo služila na dolgi rok. Izogibajte se železu (posezite raje po aluminiju ali nerjavnemu jeklu) ter plastiki, ki lahko med temperaturnimi nihanji poči, na UV žarkih pa zbledi. Če se odločite za naredi-sam izdelke iz svetlobnih verig, cevi ali podobnega, jih dobro zaščitite pred vremenom oziroma pospravite, ko niso v uporabi.

Še zadnji nasvet: ne pretiravajte!

Za majhen zunanji ambient bodo dovolj že tri (različna) svetila; za večji in malo bolj kompleksen vrt pa priporočamo postopno osvetlitev – od bolj osvetljenih bivalnih delov vrta pa do čiste teme, osvetljene zgolj z mesečino in zvezdnim sijem. Verjemite, da je v primeru zunanje osvetlitve manj zares več.

Fotografije: Pinterest