Življenje na treh lokacijah je lahko zapleteno. A Simona, sicer uspešna menedžerka, ki delovni teden preživlja razpeta med Zagrebom in Gradcem, prosti čas pa v svoji počitniški hiši v istrskem Tinjanu, je ženska, ki ve, kako se spopasti z izzivi. Eden večjih, s katerimi se je soočila v zadnjem času, je bila gradnja novega doma v bližini Zagreba, v katerega se je vselila lani. Moderna 120 m2 velika hiša s črno fasado in sivimi betonskimi notranjimi stenami je odličen primer prefinjenega industrijskega sloga, obkroženega z naravo. Kljub prevladujoči sivini betona je interier zaradi bež detajlov in umetniških dodatkov topel, velika panoramska okna pa skrbijo za to, da je oblit tudi s svetlobo.

»Šest let sem zaradi službe prihajala v Zagreb za tri dni na teden in za ta čas najemala sobo v hotelu. Nekega večera sem si rekla ‘Veliko delaš, si uspešna, a na koncu dneva končaš v neki majhni hotelski sobi, ki ni tvoja, in spiš na rjuhah, ki niso tvoje.’ Najprej sem hotela kupiti stanovanje v centru Zagreba, vendar nisem našla ničesar ustreznega. Na koncu sem se odločila izpolniti svoje življenjske sanje – zgraditi hišo samo zase in za svojega desetletnega rodezijskega grebenarja Danija,« je Simona povedala za hrvaško izdajo revije Gloria.

Zaradi ozke parcele v brežini ima hiša obliko nepravilnega trikotnika in nekoliko nenavadno razporeditev prostorov. V pritličju je velik prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, v prvem nadstropju pa je samo ena spalnica s kopalnico. Hiša je namreč namenjena izključno lastnici in njenemu psu, zato ni bilo potrebe po izdelavi dodatnih sob za goste, prav tako ne po pisarni.

»Imam štiri pisarne: v Zagrebu, Gradcu, Ljubljani in Novem mestu. Doma res ne potrebujem še ene. Ko pridem iz službe, si želim miru in sprostitve, ne pa nadaljevanja dela. Rada imam tudi zračnost, to pa pomeni veliko odprtega prostora,« pove lastnica, ki skozi velika panoramska okna pogosto uživa v pogledu na Zagreb in zelenje, zato ji niti na kraj pameti ne pade, da bi vklapljala televizor.  

Energetsko učinkovita in estetska okna

Ker je lastnica želela v svojem domu združiti estetiko in ekonomičnost, se je odločila za izjemno funkcionalna in energetsko učinkovita aluminijasta okna AJM. Ta so znana so po svoji trdnosti, odpornosti proti vremenskim vplivom in izjemni trajnost, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in ohranjajo svoj izgled skozi leta.

Vsa ALU okna AJM so izdelana iz trajnostnih materialov, aluminij je iz recikliranega vira in tudi po koncu življenjske dobe se vrne v reciklažo in ponovno uporabo. 

»S sodobno tehnologijo prekinitve termičnega mostu so ta aluminijasta okna sposobna bistveno zmanjšati toplotne izgube, kar pomeni, da hiša ostane topla pozimi in hladna poleti, hkrati pa zmanjšuje stroške ogrevanja in hlajenja. To je še posebej pomembno v modernih stavbah, kjer velike steklene površine lahko vodijo do večjih energijskih izgub. Velike steklene površine prinašajo v prostor tudi veliko svetlobe in s tem udobje in dobro počutje v notranjosti,« pravijo pri podjetju AJM in dodajajo, da so v tem primeru v hišo vgradili črna okna. »Profili so obarvani v barvo black jet diamont tako na zunanji kot na notranji strani. Gre za sodoben barvni nanos s tehnologijo Cool Colors, ki poskrbi za odboj sončnih žarkov, kar je dobrodošlo zlasti v poletni pripeki, ko rado prihaja do pregrevanja materialov, še posebej obarvanih v temno barvo. Za ustrezno mero senčenja sicer poskrbijo zunanje žaluzije v istem odtenku.«

Velike drsne stene imajo potopljene pragove, s čimer je poskrbljeno za neoviran prehod med notranjostjo in zunanjostjo.

Kljub črni barvi oken in industrijskemu slogu opreme, vključno s sivino betonskih sten, je ambient topel in domačen. Lastnica je opremo dala narediti po meri – od pohištva do jeklenih stopnic, veliko pa je k dizajnu prispevala tudi sama. Če ne bi bila menedžerka, bi bila namreč gotovo notranja oblikovalka, saj je že v otroštvu rada premikala pohištvo in okraševala hišo svojih staršev v Mariboru. »Obožujem lepe stvari za dom in vedno bom raje kupila novo blazino, tabure in ogledalo kot oblačila ali čevlje zase,« je še priznala v intervjuju za revijo Gloria.

Sponzorirana vsebina