Šarmantna prenova mariborskega stanovanja

Stanovanje na Partizanski ulici v Mariboru je že deset let dom mlade dame. Medtem, ko je dolga leta bivala v starem, ne preveč kvalitetno obnovljenem staromeščanskem stanovanju, je ves čas razmišljala o njegovi prenovi. Skupaj z arhitektko Anjo Patekar sta staknili glave in ustvarili ambient, nad katerim sta obe navdušeni.

0

Pred prenovo je bilo stanovanje predeljeno z dolgim hodnikom, spuščeni stropi pa so mu odvzeli vso nekdanjo žlahtnost. “S prenovo sva želeli subtilno osvežiti staromeščanski karakter stanovanja, bivalni prostor pa funkcionalno izboljšati,” pove arhitektka, ki je – kot se spodobi – prostor najprej olupila in ga povrnila v njegovo izvirno stanje. “Obnovili smo vse inštalacije, odstranili spuščene strope in odvečne predelne stene ter na ta način oživeli prvotno tlorisno zasnovo s prehodnimi sobami.” Tako se je vzpostavila bolj naravna povezava med kuhinjo in jedilnico-salonom.

Stanovanje je opremljeno z vintage opremo, ki se lepo staplja z arhitekturo stanovanja. Med opremo tako najdemo nekatere kose, ki so jih lastnici med prenovo podarjali sorodniki in znanci in ki jih je lastnica restavrirala in jim podarila novo življenje. “V novi podobi je tako zaživela obstoječa jedilna miza, nov dom pa sta v stanovanju dobili še komodi na hodniku in v dnevni sobi ter mizica za ličenje v spalnici,” našteva arhitektka.

Nova oprema – sploh kosi, izdelani po meri – prav tako doprinesejo k eleganci stanovanja. Vzdolž osnovne nosilne stene stanovanja je zasnovan dolg niz vgradnih omar, v katerih so svoje mesto našli kuhinjska niša, utility in garderobna omara. Izbrana barva, kašmirno siva, je dovolj subtilna, da ne preglasi izbranih kosov premične opreme in svetil, hkrati pa z elegantnimi detajli in oblikovanjem dodatno nadgradi ambient.

Izmed novih kosov najbolj izstopi kuhinjski otok, srčika stanovanja. “Ker je bilo za kuhinjo na voljo res malo prostora, smo nanj premaknili nekaj delovne površine in korito ter ga oblekli s keramiko in ogledalom – na ta način ga je nemogoče spregledati,” pove avtorica prenove, ki je nad otok obesila tudi tri okrogla svetila različnih dimenzij in s tem osrednje zbirališče stanovanja še dodatno poudarila.

Vsa svetila so skrbno izbrana. Osnovo predstavljajo okrogle steklene bučke, le izbrani ambienti so poudarjeni z razkošnejšimi svetili v zlatih tonih. Eno izmed njih se pojavi v toaleti, namenoma odeti v elegantno črno finalno oblogo, kjer nas – v sicer skromnem prostoru – preseneti teatralnost te izbrane luči. “K zasnovi toalete smo res pristopili sproščeno in eksperimentalno: črn strop je namenjen podpisom gostov in v tem času je na njem nastal že pravi mozaik risbic in posvetil,” o majhnem prostoru, tako polnem presenečenj še doda avtorica.

Lastnica želi, da bi njeno stanovanje v prihodnje postalo manjša galerija, ki se bo razvijala in bogatila skozi življenje. Ko bodo umetniška dela napolnila prostor, pa bo stanovanju dokončno povrnjena vsa njegova žlahtnost, ki jo je v načrtu prenove že zastavila arhitektka.

Interier: Anja Patekar

Fotografije: Sami Rahim

Prejšnji članekKakršna fasada, takšna toplotna črpalka
Naslednji članekVeliki vodič za nakup vrtnega pohištva
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *