Ena od ljubljanskih stanovanjskih hiš, ki stoji ob robu gozdne brežine, se lahko pohvali z idilično, 150 m2 veliko teraso. Objeta je s hortenzijami, opremljena z zidanim kaminom in jacuzzijem ter ponuja vse, kar človek potrebuje za sprostitev.

»Želja po veliki terasi je bila kar precej obilen zalogaj, tako finančno kot tudi časovno in fizično. Po intervalih smo jo delali okvirno tri leta,« začne pripovedovati Vanda Pevec, ki je naša redna gledalka in nam je slike čudovite terase sprva poslala na zid Facebook strani. Seveda so slike v nas zbudile radovednost in želeli smo izvedeti še več podrobnosti, kako je nastajal ta košček raja na Zemlji.

»S pomočjo strokovnjakov smo del brega, ki se je skoraj dotikal hiše, morali odkopati in podpreti s škarpniki. Tako se nam je odprla 150 kvadratnih metrov velika terasa. V škarpnike smo zasadili trajnice (nagelj in verbena), ki spomladi zacvetijo v prelepe vijolične in ciklamne barve,« nadaljuje Vanda in doda, da so celotno zasnovo od urejanja in opremljanja opravili sami. »Navdih je prihajal sproti.«

Lesena uta

Prva stvar, ki so jo postavili na teraso, je bila bela lesena uta z lesenim podom, delo žal že pokojnega vaškega mojstra. Kmalu se je spodaj pridružila velika vrtna miza z osmimi stoli v videzu ratana, za katero uživajo, kadar se zberejo v večjem številu in takrat se zakuri tudi zidan kamin. Ta je bil želja in delo Vandinega  partnerja. »On je žar mojster, nepogrešljiv, ko se začne sezona piknikov (smeh).«

Tako so ideje peljale naprej v izvedbo letne kuhinje, ki je prav tako domače izdelave s številnimi zanimivimi dekorativnimi detajli, za katere je poskrbela sama. Povsod so, na primer, pletene košare, v katere postavi hortenzije ali drugo cvetje. Ob uti so korita z rožami različnih barv. Tudi lesena klop, ki je letošnja pridobitev ob hiši, je obdana s cvetjem v košarah. Ko vse zacveti, je še lepša. Ne manjkajo pa niti različne lanterne, postavljene po terasi, ki zvečer oddajajo prijetno svetlobo, veriga belih lampijonov nad veliko mizo in še in še.

Po tleh dela terase, ki se nato nadaljuje v zelenico, je položen zelen kamen serpentino.

»Ideje črpam iz internetne strani Pinterest, v glavnem pa ustvarjam sama. Kosi pohištva so nekateri kupljeni ali stari in obnovljeni. Na terasi se najde servisni voziček, gugalnica in sedežna garnitura, ki je ločena od glavnega dela in tudi stoji na lesenem podu pred uto. Poleg nje v spomin na mojo staro mamo stoji star lesen gugalnik. Ker si v vročih poletnih dneh zaželimo ohladitve, dobi svoje mesto še jacuzzi. Okrog njega je vedno skrbno negovana zelena trava ter dišeči grmički sivke in evkaliptusa. Všeč mi je, da z rastlinami ni preveč dela, saj izberem take, ki so primerne za teraso in ki ne potrebujejo nenehnega zalivanja. Poletje na terasi je najlepše. Takrat jo najbolj izkoristimo,« zaključuje Vanda.

Foto: Vanda Pevec