Kakovostni fasadni sistem je med najpomembnejšimi fazami gradnje. Žal pa se velikokrat dogaja, da želijo nekateri investitorji z izbiro cenejšega in gorljivega izolacijskega materiala prihraniti, a je to v primerjavi z investicijo v objekt minimalen prihranek. Tak pogled je tudi kratkoviden, saj so koristi vgradnje dobre fasadne izolacije (na primer mineralne volne) dolgoročne, trajne ter vnašajo v objekt občutek varnosti in kakovosti bivanja.

S kakovostno izvedbo fasade boste prihranili tudi do 40 % energije, potrebne za hlajenje ali ogrevanje hiše. Če na primer trenutno plačujete 2500 evrov letno za ogrevanje in če boste objekt kakovostno izolirali, boste plačevali morda le 1200  evrov ali še manj. Seveda na to vplivajo tudi stanje oken in drugi dejavniki, a kljub temu gre za relativno velike prihranke. Če ob tem primerjate med seboj različne tipe izolacijskih materialov, ki poleg sistemskih komponent (lepilo, mrežica, zaključni sloj) in dela predstavljajo le del stroška fasade, boste videli, da se vam bo strošek v kakovostno, naravno in negorljivo izolacijo zelo hitro povrnil.

Vendar strogo finančni pogled ni edino, kar šteje. Ob tem bi morali poleg naraščajočih cen energentov upoštevati tudi druge vidike – zvočno izolativnost, paroprepustnost, požarno varnost, stroške vzdrževanja in kakovost bivanja. Ugodje in kakovost bivanja sta sicer težko merljivi kategoriji, vendar vam bo vse več investitorjev povedalo, da sta pravzaprav neprecenljivi.

Najpogostejša je tankoslojna kontaktna fasada

Čeprav poznamo več vrst fasad, je pri stanovanjskih stavbah najbolj pogosta in tudi cenovno najbolj dostopna tankoslojna kontaktna fasada, ki je sistemska rešitev, primerna tako za novogradnje kot za prenove. Pri kontaktnih fasadah so, tako kot pove že ime, zaključni sloji fasade v neposrednem kontaktu z nosilno konstrukcijo oziroma praviloma s toplotno izolacijo. Običajne komponente kontaktnih fasadnih toplotnoizolacijskih sistemov so lepilo, toplotnoizolacijska obloga, osnovni omet, v katerega je vtisnjena armirna mrežica, vmesni premaz in zaključni dekorativni sloj.

Ob izbiri kakovostnih proizvajalcev, kot je Knauf Insulation, bodo te komponente delovale kot usklajena celota in vam tako zagotavljale dolgo življenjsko dobo, manjšo potrebo po energiji za ogrevanje in hlajenje, zaščito konstrukcije pred vremenskimi vplivi in izboljšanje toplotnega ugodja.

Sistemske fasadne rešitve z mineralno izolacijo Knauf Insulation zagotavljajo: toplotno izolativnost, paroprepustnost, zvočno izolativnost, požarno varnost, daljšo življenjsko dobo in nižje stroške vzdrževanja.

Zaradi popolne negorljivostije fasadne rešitve z mineralno izolacijo Knauf Insulation v nasprotju z večino drugih fasadnih izolacij možno vgrajevati tudi na visoke stavbe in druge pomembnejše stavbe, kjer so strožje zakonodajne zahteve glede požarne varnosti.

Odločitev za izolacijo iz kamene volne vam zagotavlja varno dolgoročno naložbo z zagotovljenim donosom in garancijo kakovosti, saj vgrajena sistemska rešitev dosega vse sodobne smernice za gradnjo.

Trije tipi fasadnih izolacij

V prodajnem programu podjetja Knauf Insulation najdete tri tipe fasadnih izolacij, namenjenih kontaktnim fasadam. Prvi je fasadna plošča Smartwall N C1, ki je idealna izbira pri izvedbah fasad na individualnih hišah (eno- in dvostanovanjske stavbe), tako za obnove kot tudi za novogradnje. Posebnosti plošč Smartwall N C1 so izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,034), priročne dimenzije, dobre mehanske lastnosti in enostranski silikatni obrizg za boljši oprijem. Plošče se na steno pritrjujejo s posebnimi sidri.

Druga možnost so fasadne plošče iz kamene volne FKD-S Thermal (toplotna prevodnost 0,035 W/mK) ali FKD-N Thermal(toplotna prevodnost 0,034 W/mK),  priročnih dimenzij, majhne teže in z dobrimi mehanskimi lastnostmi. Primerne so tako za eno- in dvostanovanjske objekte kot tudi za večstanovanjske objekte ter so namenjene tako energetskim prenovam fasad obstoječih objektov kot tudi novogradnjam. Plošče se na steno pritrjujejo s posebnimi sidri.

Tretja možnost so fasadne lamele iz kamene volne FKL, ki jih priporočajo zlasti za novogradnje. Zaradi dobre vzdolžne upogljivosti so lamele primerne tudi za toplotno izolacijo fasad z okroglinami in drugih polkrožnih, ovalnih ali stolpičastih arhitekturnih elementov. Lamele, razen na zelo izpostavljenih predelih, ne potrebujejo mehanskega pritrjevanja, na površino se lahko samo lepijo.

Previdno pri izbiri izvajalca

Treba je poudariti, da je pri izvedbi fasade izredno pomemben izbor izvajalcev, ki zagotavljajo natančno izvedbo, skladno z navodili stroke, in materialov, ki morajo biti kakovostni in sistemsko certificirani, hkrati pa morajo delovati kot usklajena celota.

Ker gre za dolgoročno naložbo, materialov in izvajalcev ne izbirajte glede na trenutno cenovno dostopnost, temveč se raje odločite za celostno in kakovostno rešitev na enem mestu. Poiščite izvajalce, ki so s strani ponudnikov fasadnih rešitev šolani in certificirani, le tako boste prepričani, da bo tudi izvedba kakovostna. Že nekaj majhnih napak pri izvedbi lahko povzroči katastrofalno škodo na fasadi. Pomembno je, da investitorji poznate svoje želje in zahteve, ki jih imate za svojo stavbo, in da to zahtevate tudi od izvajalcev. Cenene rešitve vsekakor niso prava izbira za fasado, s katero želite zagotoviti dolgoročno energetsko učinkovitost, trajnost objekta in kakovost bivanja.

Rešitve za vse vrste fasad

V Knauf Insulation vam ponujajo tudi širok nabor izolacij za izvedbo prezračevanih fasad in fasad lesenih, montažnih in skeletnih objektov. Tudi te izolacije poleg izboljšane energetske učinkovitosti omogočajo zvočno izolativnost, paroprepustnost in so idealen izbor za zagotavljanje požarne varnosti tovrstnih objektov.

Če želite sebi in svojim najdražjim zagotoviti dolgoročno udobje, izberite trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation. Na spletni strani podjetja Knauf Insulation si oglejte celotno ponudbo fasadnih izdelkov, njihovi svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko jim pišete na svetovanje@knaufinsulation.com ali pa jih pokličite na 04 5114 105.