Slovenska oblikovalka Lara Bohinc si je ime v svetu ustvarila z nepozabnimi kosi nakita, sodelovala je s priznanimi oblikovalskimi hišami, kot so Cartier, Lavin, Gucci in Montblanc, leta 2016 pa se je odločila preizkusiti v oblikovanju pohištvenih kosov in dekorativnih objektov pod znamko Bohinc Studio. Oblikovalka, ki trdno verjame v vrednost dobrega oblikovanja, je tako premostila predsodke, da oblikovanje pohištva in nakita nimata kaj dosti skupnega.

Leta 2014 je oblikovala prvi kos pohištva – mizo Solaris Kinetic Table. Ta je nastala v sodelovanju s strokovnjaki za marmor, ki je ujet v pet krožnih ploskev. Uspeh je nadgradila še z dvema marmornatima kolekcijama.  Tri leta kasneje je v priljubljeni londonski četrti Nothing Hill odprla studio, kjer so na ogled postavljene njene oblikovalsko in obrtno dovršene mojstrovine. Največja prednost priznane oblikovalke je namreč prav v seznanjenosti s samim industrijskim procesom izdelave, kar se odraža v sodobnosti in večni eleganci njenih pohištvenih kosov. Pri oblikovanju se igra s preoblikovanjem in dekonstrukcijo tradicionalnih geometrijskih oblik, ki se kažejo v njenem avtorskem slogu, polnem nasprotij. Njene kolekcije so drzne, a po drugi strani lahkotne, zelo nazorne, a obenem spremenljive, robustne, vendar tudi ženstvene.

Pri oblikovanju pohištva prisega le na najboljše materiale, rdeča nit pa je kovina. Maja 2018 je na milanskem tednu oblikovanja predstavila kolekcijo »Since the world is round« (op. Odkar je svet okrogel), pri kateri se je pozabavala z oblikovanjem kovine v krožne skulpture, ki spominjajo na gravitacijsko ukrivljene krožnice planetov in lune. »Moja obsesija z okroglimi oblikami je pojasnjena v tej kolekciji. Ta oblika je nujnega pomena za razumevanje sveta,« je prepričana oblikovalka, ki je pri izdelavi sodelovala z italijanskimi obrtniki ter se pri oblikovanju kovine zanašala na tradicionalne postopke in sodobno tehnologijo. Kolekcijo dopolnjujejo dodatki za dom, kot so vaze, svečniki in škatle. Dominanten kos kolekcije je brez dvoma konzola Celeste, ki je nastala v harmoniji okroglin. Elegantna in igriva oblika kovine v kontrastu z bakrenim površjem.

Bohinčeva je lani v sklopu oblikovalskega tedna v Milanu predstavila kolekcijo »Planetaria«, ki obsega tri vrste stolov, dva otomana, dvosed, konzolo in svetila. Kljub geometričnosti obliko navdihujejo ženstvene linije in vesolje. »Že od nekdaj me fascinirajo kozmične oblike in manipuliranje z njimi za oblikovanje pohištva. Kolekcija odraža mojo naklonjenost planetom, kot je Saturn, ki ga zaobjema prstan,« priznava Bohinčeva.

Njena zadnja linija je bila oblikovana za razstavo v londonski umetnostni galeriji FUMI, kjer se je predstavila z mizo Rising Moon in stolom Setting Sun. Odlikujejo ju drzne barve, svetleč premaz in igriva geometrija, navdih za oblikovanje pa je Bohinčeva našla med obiskom Japonske.

Več: bohincstudio.com