Notranja oblikovalka Mélodie Violet je popolnoma prenovila meščansko hišo iz leta 1875, ji spremenila tloris ter jo opremila s sodobno in elegantno opremo.

Skoraj 120 let stara hiša je pred lepotno prenovo zahtevala večjo konstrukcijsko adaptacijo – potrebna je bila namreč kompletna ojačitev nosilne konstrukcije. Nato pa se je notranja oblikovalka odločila hiši popolnoma spremeniti tloris: z nekaj spretnimi zasuki je uspela na 140 m2 organizirati dom s tremi spalnicami, tremi kopalnicami, dnevno-bivalnim prostorom ter celo z velikim ateljejem za notranje oblikovanje, dostopnim z ulice.

“Pomembno mi je bilo ustvariti mejo med pisarno, v kateri sprejemam stranke, in mojim domom, čeprav je vhod v hišo en sam,” razlaga Mélodie.

Prav ta vhodni prostor, obarvan v gozdno zeleno barvo in okrašen z elegantno italijansko talno keramiko, je vezni člen med domom in pisarno – na desno pokukamo v svetlo, belo pisarno, nato pa se odpravimo naravnost, v odprt dnevno-bivalni prostor.

Ko vstopimo v zasebni del hiše, se nam najprej razpre pogled navzven – proti družinskemu vrtu, ki daje ozadje toplemu in prijaznemu ambientu. Dnevna soba je na primer opremljena z ogromnim prilagodljivim kavčem, ki je bolj kot gledanju televizije namenjen posedanju druženju ob kozarcu vina.

Poseben poudarek pa predstavlja kuhinja, precizno oblikovana in uravnotežena z drobnimi teksturiranimi detajli – z rebranim zajtrkovalnim kotičkom, izbranim kuhinjskem ozadjem iz kararskega marmorja in odprtimi policami. In čeprav je kuhinja odeta v črno barvo, deluje toplo. “Vse je bilo skrbno premišljeno: do potankosti smo optimizirali delovne in shranjevalne površine, kuhinja pa je v celoti izdelana po meri. Na levi strani se za dvokrilnimi vrati skriva še večja shramba, v kateri imam vse manjše gospodinjske aparate in v kateri shranjujem živila,” lastnica razkrije eno izmed mnogih skrivnosti hiše.

Ob kuhinji so umeščene stopnice, ki vodijo v nadstropje. Oblikovalka se je odločila, da jih bo umestila na mesto nekdanjega kamina, ob stari opečnati dimnik. Stopnišče se začne z dvema masivnima orehovima nastopnima ploskvama, nadaljuje pa kot tanek jeklen zgiban element, vpet v strop. “Želeli smo, da je stopnišče varno, pa hkrati lahkotno in prosojno,” razlaga Mélodie. “Odločila sem se za sodobno obliko, kot skulpturo, ki se popolnoma stopi s prostorom.”

V nadstropju najdemo tri spalnice in dve kopalnici – eno otroško, drugo za starše. V kopalnicah nas presenetijo ploščice, ki kot paravani zaslanjajo najbolj občutljive kotičke – tuš kabino in kopalno kad – medtem ko so ostale stene preprosto pobarvane v vodoodporne barve.

“Želeli smo si ustvariti topel, eleganten in zanimiv interier,” zaključi lastnica. “Mislim, da nam je uspelo. Ustvarili smo dom, ki hkrati združuje moderne linije in pa mehek, pomirjajoč ambient, v katerem bomo lahko kot družina uživali v vsakdanjih trenutkih.”

Interier: Mélodie Violet, Imagine

Fotografije: Annie Fafard & Guillaume Gorini