V januarju se v Las Vegasu tradicionalno zbere tehnološka smetana in predstavi na tisoče inovacij, ki se bodo počasi, a zagotovo prikradle v naše domove. Predstavljamo jagodni izbor.

Pametno ogledalo

Kaj ne bi bilo super, če bi nas že zjutraj pozdravilo pametno ogledalo, nam zrecitiralo dnevne novičke, opozorilo na morebitne plohe in za nas izbralo oblačila, obutev in celo make-up? Takšna ogledala – ki bodo prav gotovo optimizirala in izboljšala našo jutranjo rutino – niso več znanstvena fanstastika, pač pa že skoraj stalnica v domovih tehnoloških navdušencev. 

Virtualni asistent

Predstavljajte si to: Zazvoni vam budilka. Takoj za tem začne igrati vaša najljubša glasba, luči se nežno prižgejo in vaše oči se počasi privadijo na svetlobo. Zbudite se in vstanete. Iz spalnice odkorakate v kopalnico, takrat pa vam kavni aparat že kuha skodelico kave, v toaster je vstavljen kruh, TV pa predvaja dnevne novice.

Z vse bolj razvitim sistemom za prepoznavanje govorice na trg hitro prodirajo tehnološki velikani s svojimi domačimi pomočniki. Amazonovo Alexo, ki velja za najnaprednejšo, hitro dohiteva tudi Google Home. Z njima se lahko zapletete v pogovor, preko njiju nadzirate svojo avdio- in videoopremo (zamenjate kanal, predvajate izbrano glasbo), prosite ju, da vam prebereta novice, ju vprašate kaj, kar vas že dolgo gloda (kako očistiti kavne madeže ali kdaj lahko pričakujete novo sezono Igre presolov), z njuno pomočjo celo nakupujete. In vse to le z nekaj besedami.

Najtanjša televizija

Televizije se že od začetka vsako leto večajo in tanjšajo. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tanke kot list papirja. Najnovejši LG monitor – W8 Wallpaper TV – je tako tanek in lahek, da ga lahko na steno pritrdimo zgolj z magneti. Televizor ima vgrajenega tudi Googlovega Asistenta in novi ThinQ AI procesor, ki avtomatično prilagodi sliko svetlobnim pogojem v prostoru, tako da je vaša vizualna izkušnja karseda najboljša.

Tanek monitor je tudi odgovor na vprašanje, kako skriti monitor v bolj elegantnih ali historičnih interierjih.

Multimedijski roboti

Majhni premikajoči se roboti, ki se navdihujejo v estetiki najnovejše trilogije Vojne zvezd, postajajo vse bolj prevladujoč trend. Eden takšnih robotov lahko predvaja sliko na stene in stropove stanovanja (predstavljajte si, da v otroški sobi prižge uspavanke in na strop projecira zvezde), hkrati pa deluje kot premična varnostna kamera. 

Vzmetnica za najboljši spanec

Na kakovost bivanja se vse bolj osredotoča tudi finski velikan Nokia, ki je na sejmu predstavil svoj vložek za nadzor spanca. Vložek, ki ga postavimo pod vzmetnico, je povezan z aplikacijo na vašem telefonu. Le-ta analizira zbrane podatke in vam ponudi oceno vaše noči. Te podatke lahko uporabite za nadzor vaše biološke ure – budilko nastavite v obdobju rahlega spanca, spat pa se odpravite tako zgodaj, da boste ujeli dovolj ciklov globokega spanca. Aplikacija lahko tudi uravnava termostat in svetila, tako da začne ugašati luči ob najbolj optimalnem času ter ponoči malenkost zniža temperaturo v prostoru. Ko zazna, da ste vstali, pa npr. avtomatično prižge jutranjo plejlisto.

Težko pričakovano: omara, ki sama zloži perilo

Laundroid, robot za zlaganje perila, je – čeprav je še v zgodnji fazi razvoja – zagotovo najbolj navdušil obiskovalce sejma. Predstavljajte si to: v spodnji predal vržete pravkar oprano in posušeno perilo, robot pa ga čez noč zloži in pospravi na police. Kako deluje? Robotske roke v notranjosti prepoznajo posamezni kos oblačila in ga zložijo po vaših preferencah. Robot sicer za opravilo, ki bi vam vzelo 10 minut, potrebuje celo noč, a le pomislite, kaj vse bi lahko v tistih desetih minutah na dan (kar je približno 60 ur na leto) postorili vi!

Fitnes z virtualno resničnostjo

Poznavalci zatrjujejo, da bodo VR očala iz pretežno igričarske skupnosti kmalu vstopila v prav vse domove, saj jih bomo uporabljali za komunikacijo, potovanja, zabavo, nakupovanje ipd. Ena od bolj zanimivih uporab pa je gotovo virtualno realna telovadba.

Predstavljajte si: nataknete si očala in že ste v virtualni resničnosti, kjer morate izpolnjevati določene naloge. Podobno je igranju videoigric, le da za doseganje točk uporabljate svoje telo – tako telovadite, se zabavate in hkrati sproščate po napornem dnevu. Idealno za zapečkarje in ljubitelje tehnologije!

Vir fotografij: arhiv proizvajalcev