Značilen alpski način gradnje se že od nekdaj ravna po potrebah prebivalcev in načinu življenja v gorah. Za predstavljen objekt sicer ne moremo trditi, da ima tradicionalno alpsko arhitekturo, vendar pa vseeno deluje skladno z okolico in zadovoljuje vse potrebe sodobnega življenja na enem najbolj slikovitih območij v Evropi.

Moderna vila je postavljena v samo osrčje narave in ima čudovit razgled na avstrijske Alpe. Nahaja se v majhni vasici Mittersill v bližini znanega smučarskega središča Kitzbühel. Prilagojena je strmemu terenu in zasnovana kot pravilni pravokotnik s posebno obliko dvokapne strehe, ki se na celotni površini hiše trikrat ponovi.

Osrednji bivalni prostor je v najvišji etaži. Ima neposreden vhod na zunanjo teraso in omogoča osupljiv pogled na okolico. Celotno nadstropje je drugače oblikovano od preostalih, na kar nakazuje že sama oblika strehe. Arhitekti so s tem zgornjim nadstropjem hoteli doseči občutek lebdenja nad dolino in s ponavljanjem dvokapne oblike strehe poustvariti linijo okoliških gorskih vrhov.

Stavba je velika, vendar z razdrobitvijo strehe v manjše elemente in delno podkletitvijo najnižje etaže po veličini ne izstopa iz okolice, izstopa pa zaradi svojega atraktivnega videza.

Vsi uporabljeni materiali so skrbno izbrani in ustvarjajo razkošno in sodobno podobo. Osnova zunanjosti je vlaknocementni ovoj z velikimi zastekljenimi površinami, ki so orientirane proti goram. Vse preostale tri strani fasade pa so skrbno zaščitene s fasadnimi ploščami v prevladujoči črno-beli kombinaciji in lepo zaokrožajo celoto stavbe.

  • Arhitektura: SoNo Arhitekti
  • Izdelek: Swisspearl Largo Reflex (posebna barva)
  • Leto izgradnje: 2018

Fotografije: Janez Marolt


Fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter k naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Sponzorirana vsebina