Predsoba je prvi prostor, v katerega vstopite po dolgem dnevu. Je prvi vtis, ki ga o vašem domu dobijo vaši gostje. Poleg tega pa je po feng šuju tudi tisti prevodnik, ki energiji či (ne)omogoča vstop v vaš dom. Kako jo torej opremiti?

Vhod naj bo prostoren

Začnite zunaj: do vhoda naj vodi široka pot, vhodna vrata naj bodo zaščitena pred vremenskimi vplivi, prav tako naj bodo kar se da široka. Poskrbite, da bo znotraj predsoba široka najmanj dva metra, da se lahko v njej hkrati zadrži večja družba – ob pozdravu ali ob slovesu.

Strateško postavite ogledalo

Ogledalo v predsobi ni namenjeno le zadnjemu pogledu pred odhodom od doma, ampak lahko ta navadno slabše osvetljeni in majhen prostor optično korigira, če je nameščen nasproti vhodu v drug (večji in bolje naravno osvetljen) prostor doma. 

Foto: Pexels

Izberite nevtralno barvo

Ko vstopite v dom, želite, da vas prežame občutek reda. To boste najlažje dosegli tako, da za stene izberete nevtralno barvo – belo ali bež, na primer -, ki se bo lepo kombinirala z različnimi kosi pohištva, dekoracijo, pa seveda tudi našo garderobo in modnimi dodatki, ki domujejo v predsobi.

Vsaka stvar na svoje mesto

Najpomembnejši element vaše predsobe je gotovo garderobna omara. Poskrbite, da bo dovolj velika, da lahko predsobo popolnoma pospravite in tako zmanjšate občutek nereda. Omejite elemente, ki so postavljeni na vidno mesto: pošti, ključem, sončnim očalom ipd. raje namenite predal.

Foto: Pexels

Opremite z naravnimi materiali in sobnimi rastlinami

Predsoba je tisti prostor, ki deli naš dom na ‘zunaj’ in ‘znotraj’. Opremite jo z lesom, ne pozabite pa na sobne rastline, ki naj bodo v okrasnih lončkih iz naravnih materialov.

Foto: Pixabay

Kaj pa v bloku?

Najprej jasno označite vhodna vrata vašega stanovanja – z lepim predpražnikom ali dekoracijo na vratih. Potem poskrbite, da bo predsoba dobro osvetljena in da bo imela dovolj shranjevalnih površin. Če je potrebno, združite predsobo z dnevno sobo, a poskrbite za jasno funkcionalno ločenost z nizko omarico, klopjo ali predelnim elementom iz lesenih letvic. Po nasvet o tem, kako dekorirati vhodno vežo, smo se zatekli tudi k starodavni kitajski filozofiji feng šuja. Ta narekuje, naj vhodna vrata redno čistimo in po potrebi popravimo ali obnovimo. Skozi stara in umazana vrata namreč energija či ne bo vstopala. Prav tako je pomembno, da se vhodna vrata večkrat na dan odprejo, da sveža energija lažje vstopi, zato se izogibajte uporabi garaže kot vhodne točke vašega doma.