Staro je novo Oblikovanje se že dlje časa spogleduje s trajnostjo, med drugim tudi recikliranimi in okolju prijaznimi materiali, a v Parizu so si upali stopiti še stopnico višje. V instalaciji oblikovalke Sandre Benhamou na pariškem tednu oblikovanja v Galerie Vauclair je blestel po meri izdelan lestenec, v celoti narejen iz starih kosov muranskega stekla. […]

Staro je novo

Oblikovanje se že dlje časa spogleduje s trajnostjo, med drugim tudi recikliranimi in okolju prijaznimi materiali, a v Parizu so si upali stopiti še stopnico višje. V instalaciji oblikovalke Sandre Benhamou na pariškem tednu oblikovanja v Galerie Vauclair je blestel po meri izdelan lestenec, v celoti narejen iz starih kosov muranskega stekla. Pod lestencem je bila postavljena vitka mizica, ki je spominjala na vpadljiv slog iz sedemdesetih let minulega stoletja. Mladi oblikovalec Savvas Laz je izstopal s serijo Trashformers, v kateri je iz zavrženega stiropora ustvaril serijo ogledal in stolov.

Dobrodošli vzorci

Pozabite na barve, glavni primat v oblikovanju spet prevzemajo vzorci. Ti so ob letošnjem pariškem tednu oblikovanju burili domišljijo in emocije. Oblikovalka Laura Gonzales se je predstavila z epsko mešanico potiskov, s katero je znamenite vzorce Frederica Schumacherja prenesla v luksuzne interierje.

Eterika v oblikovanju

Sejemsko dogajanje Maison & Objet vsako leto postreže s prepričljivimi oblikovalskimi idejami, med njimi pa je bilo letos zaslediti nekaj še posebej drznih. Oblikovalci so namreč oblikovanje ponesli v globine, saj so se raziskovanja materialov lotili nekoliko drugače kot do zdaj. Ob predstavitvi Espace Commines je oblikovalski duo Sabourin Costes predstavil čudovito koktajl mizo iz smole in stekla, ob njej pa še cevaste pručke in vaze, navdahnjene z oblikami morskih vetrnic.

Velika vrnitev krivulj

Če so še pred kratkim v interierju prevladovali ostri robovi, se ti z novimi trendi dokončno poslavljajo. Obline in krivulje so vidne tako v lesenih pohištvenih kosih kot tekstilnih zofah. Poglejte si samo kavč Bine Baitel z mehkimi krivuljami in oblinami. V sklopu Invisible Collection je bila predstavljena debitantska kolekcija pohištva arhitektke in oblikovalke Aline Asmar d’Amman, ki čutnost izraža skozi rožnati moher, medtem ko se sedežna garnitura Archipelago oblikovalke iz Bejruta Roule Salamoun ponaša z izklesanimi robovi po navdihu obalne erozije.