Noč čarovnic je pred vrati. Praznik, ki pa ga številni povezujejo z Američani, v resnici sploh ne izhaja iz dežele onkraj Atlantika. So pa prav Američani veliko pripomogli k temu, da celotna tradicija v povezavi s »Halloween-om« živi še danes in si ob njej roke manejo tudi trgovci.

Noč čarovnic izvira iz keltske kulture, saj so prebivalci britanskega otočja skozi zgodovino konec poletja in začetek novega leta (v keltski kulturi je to 1. november) obeležili s praznikom Samhain. Verjeli so, da na ta dan duše umrlih v tem letu odpotujejo v onostranstvo in se pridejo še zadnjič poslovit. Ko je tako v 8. stoletju rimskokatoliška cerkev praznik vseh svetih prestavila na 1. november, je za Halloween (izvira iz besed All Hallow’s Eve, kar pomeni predvečer vseh svetih) obveljal 31. oktober.

Foto: Unsplash

A tradicija Samhaina je ostala, obenem pa se je porodila nova. Po irskem mitu o skopem Jacku – ta je prevaral hudiča, ob smrti pa mu Bog ni dovolil vstopiti v nebesa, hudič pa ne v pekel, zato je njegova duša vandrala po svetu – so ljudje na Irskem iz repe začeli izrezovati demonske obraze, da bi s tem prestrašili Jackovo potujočo dušo. Navada se je z irskimi priseljenci, ki so se podali čez Atlantik, prenesla tudi v Ameriko, ker pa repa za tisto območje ni bila običajna, so začeli izrezovati kar buče. Ker lahko v izrezovanju buč uživajo tako otroci kot odrasli, smo našli nekaj inovativnih idej, ki vam morda še pred nočjo čarovnic pridejo prav.

Foto: Pexels

Nenavadne a domiselne ideje

Na spletu smo zasledili zanimivo metodo vrtanja v buče. Se nimate časa za izrezovanje ali pa zgolj želite poskusiti nekaj novega, z vrtalnikom izvrtajte zanimive vzorce v bučno lupino. Pri tem pazite, da se krhka stena buče ne razleti, poskrbite, da bo dovolj debela, vi pa pri delu previdni.

Nekateri se izrezovanja lotijo tudi z modelčki za izdelavo piškotov. S kladivom ga previdno vbijete v steno buče in ga nato odstranite skupaj s steno.

https://www.pinterest.com/pin/758434393503591820/

Porišite vaše buče. Dajte domišljiji prosto pot, uporabite vodoodporne flomastre in združite izrezovanje z risanjem. Izbirate lahko med različnimi motivi, pri tem pa se vam bodo z veseljem pridružili tudi otroci, za katere rokovanje z nožem ni najbolj priporočeno.

Imate doma akrilne barve? Porišite buče in jih to leto okrasite nekoliko drugače. Nekateri akrile radi kombinirajo z drobnimi luknjicami, skozi katere pronica svetloba, spet drugi pustijo izrezovanje na strani. Tukaj je nekaj nadvse estetskih idej za ustvarjanje z barvami.

Za konec še nasvet

In kako kar najdlje časa ohraniti izrezane buče v »dobrem stanju«?  Po eni izmed metod uporabite tako imenovani petroleum jelly, vrsto vazelina, ki pripomore k zaščiti kože pri nanašanju barv. Na ta način boste ohranili barvo buče dlje časa svežo in vlažno. Uporabite lahko tudi natrijev borat oziroma boraks, ki ga nežno vmasirate v bučo ter tako ustvarite skorjico in preprečite razvoj plesni.