V novejši ljubljanski soseski je arhitekurni biro RAAR oblikoval interier, ki z dinamičnim pohištvom po meri govori o mladostnem duhu njegovih uporabnikov.

Arhitekti so tokrat prevzeli vlogo kiparja. V prostor so vstavili številne volumne in jih dolbli, rezljali, sekali in povezovali, dokler niso dosegli optimalne funkcionalnosti in estetike. Po meri narejena oprema poteka po obodu sob in povezano prehaja iz ene sobe v drugo; prilagaja se meram prostora in hkrati s prostorom manipulira, ga krivi in preoblikuje. V volumnih so skrite shranjevalne površine z vratci na potisk, v vdolbinah pa najdejo prostor uporabne površine.

Tako nas na primer že pri vhodu v stanovanje pričaka pohištveni monolit, v katerega je vrezan poševen prehod v dnevni prostor. V monolitu je zakamuflirana omarica za čevlje, vanj pa je – v nadaljevanju – umeščen tudi kuhinjski niz. Neortogonalno izdolbena delovna površina v prostor vnaša dinamiko, ki kuhinjo preobrazi v pravo futuristično skulpturo.

Tudi strop v dnevni sobi je svoj volumen: razklan na sredini in osvetljen z linearno LED osvetlitvijo postane veliko, nenavadno svetilo.

V spalnici je logika podobna: velika garderobna omara je izvotljena do te mere, da je vanjo lahko umeščena postelja. Ob njej so organizirane odlagalne površine, ki nadomestijo klasično nočno omarico; zanimiv dodatek pa je tudi pomična mizica, ki zalebdi nad posteljo in omogoča vse pogostejšo uporabo prenosnega računalnika v poznih večernih urah oziroma – bolj romantično – postane opravičilo za dolge nedeljske zajtrke v postelji.

Interier: RAAR