V kopalnici ali dnevni sobi: zeleni stenski vrt

Zelenje je tisti košček mozaika, ki v prostor vdahne življenje in svežino, zato je prav, da ga spustimo skozi vrata v naše domovanje. Medtem ko številni ljubitelji rastlin prostore pridno polnijo z lončnicami, pa so drugi stopili še korak dlje. Vse več arhitektov in oblikovalcev je vzljubilo drzen koncept zelene stene.

0

V času epidemije je veliko ljudi obtičalo doma, zato ni nič čudnega, da so se številni lotili vrtnarjenja. Ljubitelji rastlin pa lahko naredijo še korak dlje, vse bolj priljubljene namreč postajajo tako imenovane žive stene, ki povsem spremenijo podobo prostora. Sprva priljubljen trend predvsem v kopalnih prostorih se je razrastel tudi v ostale kotičke doma.

Zelenje se lahko pojavlja tudi v vlogi stenske dekoracije, potrebujete le kanček domišljije in kaj hitro se namesto slik v umetniških okvirjih znajdejo zelene rastline. Tovrstna ideja je primerna tako za notranje kot tudi zunanje prostore, saj lahko z njo obogatite teraso ali balkon. 

Zelenje v kopalnici zaradi visoke vlage dobro uspeva, zato se vse več oblikovalcev poslužuje umeščanja živih sten v kopalniške prostore. Nekateri pri tem prisegajo tudi na umetne rastline, ki jih ni potrebno negovati in ne potrebujejo svetlobe. Zakaj torej ne bi ustvarili prave male džungle v kopalnici?

Tudi v dnevnih prostorih žive stene odlično uspevajo, s z njimi lahko popestrite jedilnico, v kuhinji nasadite začimbe ali oživite steno v dnevni sobi.

Zelenje lahko uporabite tudi za poživitev manjših kotičkov v stanovanju, bodisi za dnevnim barom ali v pisarni. Deluje namreč kot umetniška dela, obenem pa v dom prinese kanček narave. A bodite pozorni in se raje držite načela »manj je več«.

Nekaj nasvetov, če so vas zgornje ideje navdušile:

Izberite pravo lokacijo – Ste za zelenje izbrali steno, ki se nahaja v precej temnem predelu sobe? Pomislite znova. Rastline za rast potrebujejo svetlobo, zato se raje osredotočite na površine z zadosti dnevne svetlobe.

Izbira pravih rastlin – Za začetek dobro razmislite ali vam je ljuba le ena sama vrsta ali ste pristaš raznovrstne palete rastlin. V slednjem primeru izberite vrste, ki imajo podobne potrebe kar se tiče temperature, zalivanja in svetlobe. Med najbolj priljubljene sodijo filodendroni in zlati potos. Pri razvrščanju rastlin bodite pozorni, da imajo na voljo dovolj prostora.

Primerna skrb – O tem ni dvoma! Vaša živa stena bo dobro izgledala samo, če boste zanjo primerno skrbeli. To zajema tudi primerno striženje, saj se v nasprotnem primeru lahko rastline preveč razrastejo.

Fotografije: Pinterest

Prejšnji članekKot škatlica z nakitom: prenova tržaškega stanovanja pod slovensko taktirko
Naslednji članekNa obisku pri Avstralcu v prenovljenem stanovanju v centru Ljubljane
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje