Naslednji dom je dokaz, da lahko pravočasne spremembe v tlorisu rešijo optimalen izkoristek prostora. Penthouse v Čakovcu razkriva harmonično oblikovan interier, ki ga je projektni biro lahko zasnoval povsem s prostimi rokami in po svojih prvotnih zamislih. Rezultat zaupanja med naročnikom in projektnim birojem je premišljen koncept ritmike in harmonično oblikovanje.

Pravočasno do drugačnih rešitev

Pri načrtovanju svojega doma si vsak posameznik želi, da bi bil izviren, optimalno izkoriščen ter da bi popolnoma odražal njihove želje in potrebe. Investitor je v tokratnem projektu še pravočasno kontaktiral biro. Objekt se namreč še ni gradil, zato so lahko v biroju ID DESIGN prilagodili tloris. »Naročnik nam je popolnoma zaupal in prepustil dizajn v naše roke ter se prepustil našemu oblikovanju,« zaupa Iva Drk.

Penthouse se nahaja na mirni lokaciji v manjši stavbi v hrvaškem Čakovcu. Skozi velika okna odkriva poglede do bližnjega gozda, ki je kontrast prefinjenemu interierju 4-sobnega stanovanja.

Pomanjkljivosti lahko postanejo prednosti

Stanovanje v velikosti 77,5 m2 je bilo prvotno zasnovano z odprto zasnovano dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo, dvema kopalnicama, hodnikom in tremi manjšimi spalnicami. »Stranka je samska, vendar smo razmišljali tako, da bo stanovanje funkcionalno tudi pozneje za družino,« pojasni Iva Drk.

Želja naročnika je bila, da iz ene kopalnice umaknejo kad in prostor preoblikujejo v pralnico s toaletnim prostorom, v drugi kopalnici pa ohranijo tuš. Biro je motil tudi nefunkcionalen hodnik ‒ premalo prostora za shranjevanje, zato so ga preoblikovali v uporaben prostor z udobnim sedežem. Tudi 3 manjše sobe kvadrature približno 10 m2 niso bile idealne, zato smo raje izdelali eno večjo spalnico, dodatno sobo za goste/pisarno in glavno spalnico z garderobno omaro. Naročnik nam je popolnoma zaupal in ni imel nobenih specifičnih želja glede izgleda, kar se redko zgodi. Slednje prepušča proste roke in več oblikovalske svobode za projektni biro.

Privlačen kontrast lesu

Glede na to, da ima večina bivalnih prostorov lesena tla, so želeli izbrati nekaj popolnoma drugačnega. Kljub prevladujočemu lesenemu tlaku v bivalnih prostorih so se za odprti prostor in hodnik odločili za luksuzne vinilne plošče (LVT) v imitaciji betona. S tem so dosegli privlačen vizualni kontrast. V spalnicah so želeli ohraniti toplino lesa in zato uporabili LVT v leseni imitaciji. Iva Drk doda, da se je material izkazal za izjemno hvaležnega: »Prednosti materiala vključujejo izjemno vzdržljivost, različne vzorce ter vodoodpornost, kar je v tem prostoru zelo pomembno.«

Italijanski pridih na steni

Izstopajoči element v notranjem dizajnu je velik porcelanasti krožnik magnum velikosti 120 x 240 cm, ki so ga uvozili iz Italije. Iva Drk pojasni: »Oblikovno me je spominjal na umetniško delo, na sliko, zato sem ga tako umestila med dnevno sobo in kuhinjo.«

Izdelava po meri in premišljen koncept ritmike

Vse pohištvo in sedežna garnitura sta izdelana po meri, pri čemer so skrbno izbirali tudi materiale, ki se harmonično vključujejo v interier. Poudarki v črni, bordo in bakreni barvi se skladajo s preostalimi elementi. Da bi se izognili hladnemu občutku, so na strop dnevne sobe namestili lesene letve na črno podlago. Ritem, ki se pojavlja na stropu, se odraža tudi v kuhinji, kjer smo uporabili simpatične lesene predelne elemente za krožnike in kuhinjske dodatke. Stene v predsobi so prepleskali v tople bež odtenke, da prostor podzavestno povečajo.

Fotografije: Bruno Mesarić