Nagajive sveče ScandlesbyM so vsekakor nekaj posebnega. Ne le zaradi oblike, ob kateri bo marsikdo zardel, temveč tudi zaradi sporočila, ki se skriva zadaj. Ustvarjalka Monika Leskovšek, ki se skriva za znamko, si namreč prizadeva s svečkami širiti odprtost do človeškega telesa kot takega, hkrati pa tudi vedenje, da so naša telesa le naša in da ni prav, da o njih odloča kdor koli drug.

Že ob prvem pogledu na asortiman znamke ScandlesbyM je jasno, da ne gre za običajne svečke. Marsikdo bo ob bahavih oblinah zardel, komu bo morda nelagodno, a prav to je tisto, kar v svojih svečkah naslavlja ustvarjalka Monika Leskovšek. Ljubezen in odprtost do človeškega telesa kot takega. Čeprav je sama idejna vodja znamke, pa te ne bi bilo brez kopice prijateljev, partnerja in bližnjih, ob pomoči katerih je idejo tudi uresničila. Prepričana je, da bi brez njih ideja verjetno ostala le v njeni glavi. Na srečo ni.

Že od malega je namreč rada prižigala svečke, nežen plapolajoč plamen pa ji še danes nariše prijetne spomine na odraščanje: »Spominjam se noči, ko sem še živela na Dolenjskem. Kadar je zunaj divjalo neurje, smo večkrat v tednu, sploh pozimi, ostajali brez elektrike, takrat so po celi hiši gorele sveče, in prav rada se spominjam teh večerov, saj so bili družabni in na nek način prav sproščujoči. Gledali smo skozi okna, spremljali bliske strel in šteli sekunde, kdaj bo zagrmelo, da bi ocenili, kako daleč je udarila strela. Sveče so zame zato simbol miru in na nek način simbol ljubezni.«

Monika, po poklicu socialna delavka, ki deluje na področju ranljivih mladostnikov, trenutno končuje magistrski študij na Fakulteti za socialno delo. Prav po zaslugi študija je prišla do številnih spoznanj in znanj, predvsem s področja ravnanja z ljudmi. »Velikokrat pozabimo na to, da vsak posameznik, posameznica doživlja stiske, ki ga oziroma jo bremenijo, in se odzovemo zgolj glede na naše počutje. Naučila sem se biti bolj obzirna, prijazna, topla in razumevajoča oseba. Predvsem pa sem se naučila poslušati in zaupati,« o svojih študijskih izkušnjah pove ustvarjalka, ki na spletni strani znamke pozdravlja različnost, drugačnost, zato je znamka tudi LGBTQIA+ prijazna.  

Pri ustvarjanju jo navdihuje ljubezen do človeškega telesa. Širiti želi odprtost do spoznavanja samega sebe, svojega telesa in zavedanja o tem, da smo si med seboj različni. Predvsem pa, da nihče ni popoln. Svečke tako predstavljajo ideale, ki jih je ustvaril človek, kot take pa imajo precej globlje sporočilo. »Zdi se mi, da je trenutna družba naravnana k popolnosti in ugajanju. Sama bi rada ta idealizem nekako preprečila. Prav tako se mi zdi pomembno, da se zavedamo, da so naša telesa samo naša, zato naj se o naših telesih ne odločajo drugi,« je odločena Monika, njene svečke pa v širši javnosti žanjejo zelo dobre odzive. Čeprav je bila sprva v dvomih, saj smo Slovenci v marsikaterem pogledu dokaj konservativni, so ljudje njene svečke dobro sprejeli. Še več, pogosto je deležna vprašanj o tem, kdaj bo ustvarila tudi svečko v obliki vagine, zato trenutno že išče navdih za slednjo, ki je predvsem želja moških naročnikov.

Svečke ScandlesbyM so izdelane iz sojinega voska, ki gori bolj čisto, kar pomeni, da dim ne škoduje našim dihalnim potem. Po drugi strani je čebelji vosek precej dražji, kar bi podražilo ceno izdelkov, poleg tega pa je bela barva sojinega voska bolj primerna tudi za barvne svečke. »Izdelava svečk poteka na povsem preprost način, vosek stopim nad vodno kopeljo, dodam mu barvo ter eterično olje in vlijem v kalup. Sem pa precej časa porabila, da sem ugotovila, kateri vosek je najbolj kakovosten za izdelovanje svečk nepravilnih oblik, kako vstavljati stenj, da svečka ne pogori prehitro, da pogori lepo, da se ne lomi … Skratka, precej eksperimentiranja smo prestali, da smo naredili končni izdelek,« ustvarjalni proces pojasni sogovornica.

Človeške obline in intimni predeli telesa so po zaslugi znamke ScandlesbyM postali dobrodošla popestritev interierja. Za vse, ki iščejo nekaj drugačnega. Nekaj drznega, tudi nekaj žgečkljivega. Svečke gorijo različno dolgo, ker so nepravilnih oblik, pa je čas gorenja morda nekoliko krajši. Stenj je narejen iz bombaža in ni prekrit s škodljivimi snovmi, zato je plamen precej močnejši: »Ideja ni bila ustvariti svečke, da bi čim dlje gorela. Takšno lahko dobiš v vsaki trgovini. Ideja je bila ustvariti svečko s sporočilom in naše svečke nosijo sporočilo: Imej se rad/-a!«

Več >>> scandles.si