V arhitekturnem biroju od-do arhitektura so za mladi par opremili svetlo stanovanje, ki se odpira proti zeleni kulisi ljubljanskega Golovca.

Prostorno stanovanje z veliko teraso je mlademu paru ponujalo odlično izhodišče za oblikovanje svojega prvega skupnega doma. Za  pomoč pri opremi sta se obrnila na Matica Škarabota in Aleša Žmavca iz biroja od-do arhitektura.

Skupaj so želeli tloris kar najbolj izkoristiti, a vseeno ohraniti dovolj prostora za velika druženja s prijatelji. Večina pohištva je izdelana po meri in sega po celotni višini prostora; to v prvi vrsti funkcionalno zasnovo pa vseskozi prekinjajo zanimivi detajli – od skulpturalnega kuhinjskega otoka pa do zanimivih ročajev. Pa se sprehodimo po stanovanju.

Ob vhodu nas pričaka izčiščen garderobni element, ki za ogledalom ponuja dodaten, skrit shranjevalni prostor. Križec, ki ga bomo srečali tudi drugod po stanovanju, se tu pojavi kot obešalnik za oblačila. Mimo kabineta preidemo v dnevni prostor.

Le-ta zavzema neklasično, prehodno kvadratno obliko, ki se ji je morala prilagoditi oprema. Zaledna stranica prostora je namenjena kuhinjskemu nizu, ki je (zaradi svoje izjemne dolžine) zasnovan večinoma brez visokih elementov. Tudi visečih omaric skorajda ni – le en kubus zalebdi nad nizkim nizom, vanj pa je elegantno skrita vgradna napa.

Kuhinja je izvedena v elegantni sivi barvi z rahlo profiliranimi ličnicami. Poudarek – krajši visoki niz, v katerem se skriva vgradni hladilnik – je izveden v lesu, vitrina pa v rebrastem steklu. Zopet se pojavijo križci – tokrat v vlogi ročajev omar.

Kuhinjo dopolnjuje še manjši, skulpturalen kuhinjski otok – zajtrkovalni kotiček, ki se nadaljuje še v mizo za šest oseb, ki je srčika doma.

V spalnici prav tako najdemo po meri izdelano garderobno omaro, ki sega do stropa, razbijejo pa jo le ročaji v bakreni barvi.

Posebno pozornost sta arhitekta posvetila tudi svetilom. Poudarjena svetila sta izbrala v kontrastni črni barvi, nič manj pomembna pa niso tista skrita svetila, ki pričarajo prijetno atmosfero: bela stenska svetila v kuhinji ter LED trakovi (v omarah, nad kuhinjskim pultom, za posteljnim vzglavjem), ki poskrbijo za funkcionalno osvetlitev na eni in ambientalno osvetlitev na drugi strani.

Interier: od-do arhitektura

Fotografije: od-do arhitektura