Le kateri otrok ne sanja o hišici na drevesu, na tistem velikem, ki se razrašča sredi vrta? Majhno zavetišče med vejami še zdaleč ni le prostor za igro, temveč je kot nalašč za branje, druženje ali preprosto urjenje domišljije. Prijetno hišico na drevesu lahko z nekaj spretnosti izdelate kar sami, za vas smo namreč pripravili nekaj nasvetov, ki vas bodo morda spodbudili, da zavihate rokave.

Vaša prva naloga si je zastaviti nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagale izbrati drevo in obliko hišice. Bo hišica namenjena otrokom ali pa boste vanjo kdaj zašli tudi sami? Če gradite za otroke, je smiselno razmisliti o nekoliko nižji hišici, medtem ko je za starejše lahko precej višja. Čemu bo namenjena hišica? Bo v njej dovolj prostora le za eno osebo, dve, ali pa bi radi ustvarili prostor za manjšo družbo. In seveda, na katerem drevesu boste hišico sploh postavili?

Kakšne pa so zakonske omejitve v povezavi s hišicami na drevesu? Na Ministrstvu za okolje in prostor smo se pozanimali, na kaj moramo biti pozorni z vidika zakonodaje. Po Gradbenem zakonu se drevesna hišica šteje za drug gradbeni poseg. »Če gre za prostor, ki je manjši od 5 m2 in višina tega prostor ni več kot 5 m od tal, gre za enostaven objekt, ki ne rabi gradbenega dovoljenja. Če je objekt večji, to je površine do 25 m2 in enako visoko v krošnji (vrh stavbe je 5 m nad tlemi), gre za nezahteven objekt, ki rabi gradbeno dovoljenje, a zanj ni treba izdelati projekte dokumentacije,« poudarjajo na MOP. V kolikor gre bi si želeli v hišici urediti nastanitveni prostor oz. dom, pa zanjo veljajo vsi gradbenotehnični predpisi, kar pomeni, da je potrebno zagotoviti ustrezno statiko, požarno varnost, toplotno izolacijo, dostop za invalide itd. Pri tem gre namreč za manj zahteven objekt, za katerega se izdela vsa potrebna projektna dokumentacija, tudi načrti inštalacij. Nekaj je omejitev tudi z vidika ohranjanja narave. »Če bi se drevesna hišica postavljala na območju s posebnim statusom po predpisih o ohranjanju narave (status zavarovanega območja, območja Natura 2000 ali naravne vrednote), bi bilo treba pred postavitvijo drevesne hišice pridobiti mnenje Zavoda RS za varstvo narave k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, če drevesna hišica potrebuje gradbeno dovoljenje ali soglasje Agencije RS za okolje, če drevesna hišica ne potrebuje gradbenega dovoljenja, vendar izpolnjuje pogoje za objekt po predpisih o graditvi objektov oz. dovoljenje za poseg v naravo pri pristojni upravni enoti, če drevesna hišica ni objekt po predpisih o graditvi objektov in predstavlja poseg, ki je določen v prilogi 10 Pravilnika o presoji sprejemljivosti vplivov izvedbe planov in posegov v naravo na varovana območja,« so zapisali na Ministrstvu za okolje in prostor. V navedenih postopkih se namreč preveri vpliv nameravane postavitve drevesne hišice na ohranjanje narave. Pri tem dodajajo, da bi bilo v primeru gradnje hišice v gozdu, potrebno v skladu s prvim odstavkom 21. člena Zakona o gozdovih za graditev objektov in posege v gozd oziroma gozdni prostor, potrebno pridobiti soglasje Zavoda za gozdove.

Za gradnjo hišice je izjemnega pomena izbira samega drevesa. Izbira pravega je namreč bistvenega pomena za nadaljevanje. Izberite odraslo drevo, ki ga zimo pred postavljanjem hišice primerno obrežite in odstranite odmrle veje. Med vrste dreves, ki so najbolj primerne za gradnjo hišice, sodita hrast in javor. Deblo drevesa naj bo debelejše od 30 centimetrov, obenem pa mora imeti zadosti globoko zasajene korenine in debele, čvrste veje. Če nameravate graditi hišico za otroke, je morda smiselno premisliti, kako visoko bi jo radi zgradili. Številni starši se namreč ne počutijo najbolje ob misli, da bi otroci lezli prav visoko na drevo. Otroška hišica naj se nahaja na višini od metra in pol pa do treh metrov nad tlemi. Pri izbiri drevesa velja upoštevati še en faktor, zasebnost sosedov. Izogibajte se izbiri dreves, od koder boste motili sosede in imeli pregled nad dogajanjem v njihovem domu. To ne bi bilo nikomur preveč po godu.

Drugi korak je oblikovanje hišice, pri čemer naj sodeluje celotna družina. Morda lahko osnovno obliko poiščete na spletu in jo uporabite kot izhodišče. Pri tem imejte v mislih velikost drevesa, vaše potrebe in spretnosti. Ko je oblika izbrana, je čas, da razmislite o podpori, izbirate lahko med podpornimi palicami ob drevesu samem, na katerih stoji hišica, ali strukturo, ki bo slonela na drevesnem deblu in vejah.  Pri prvi metodi ne boste poškodovali drevesa, za drugo pa se boste morali pošteno pozanimati, saj lahko z zabijanjem žebljev v deblo uničite drevesno strukturo in povzročite razpadanje. V mislih imejte tudi rast drevesa, to bo namreč hišici navkljub še naprej raslo, zato pustite odprtine za veje nekoliko širše.

V začetku se lotite postavljanja platforme, na kateri bo hišica stala. Ta naj bo dovolj trdna in močna, da bo zdržala vso težo. Izberite trpežne materiale, a obenem lahke. Najbolj primeren je les smreke, bora in hrasta. Pri postavljanju platforme pazite, da ne poškodujete drevesa. Za pritrditev uporabite vrvi, žeblje zabijajte le v nujnih primerih. Ko je osnova postavljena, pritrdite še vzporedne deske za tla. Zatem se lotite postavljanja hišice, morda je smiselno, da jo za začetek postavite na tleh in nato dvignete v višino. Pustite domišljiji prosto pot, če je v njej dovolj prostora, razmislite tudi o nekaj kosih pohištva, ki bodo omogočali posedanje. Morda obesite visečo mrežo, gugalnico, dodate poštni nabiralnik, postavite teleskop …? Skupaj z otroci poiščite ideje in rešitve, zaradi katerih bo hišica na drevesu še bolj zabavna in pisana uporabnikom na kožo. In kako do hišice? Dobrodošla rešitev je lestev, če ste nekoliko bolj spretni, lahko uporabite tudi vrv ali plezalne oprimke. Najbolj varni rešitvi pa sta brez dvoma stopnišče in klančina, ki zahtevata nekoliko več veščin za izgradnjo.

Hišico opremite z ograjo, ki bo preprečila kakršnekoli padce, pod hišico pa namestite zastirko, ki bo zagotavljala mehek pristanek na tleh v primeru neprevidnosti. Ob slabem vremenu preverite nosilnost hišice, s tem se prepričate, da sneg, dež ali veter niso poškodovali konstrukcije.

In za konec: napolnite hišico s čudovitimi spomini in nepozabnimi dogodivščinami!

Fotografije: Pinterest