Skoraj vsak je postavljen pred izziv, kako vso svojo lastnino spraviti v pogosto zelo omejen prostor. Izvirnih idej shranjevanja je veliko, bodisi izkoriščate niše v kotih in pod pohištvom bodisi organizirate omare na najbolj ekonomične načine. Tokrat pa vam predstavljamo 8 idej, kako kar najbolje izkoristiti višino in prazne stene.

Postavite se na sredino sobe, poglejte gor in odkrili boste, da je praznega prostora še veliko. Takole lahko iz njega »potegnete« kar največ:

Reciklirani okvirji, pladnji in veje … za nakit

Pladenj, star okvir za slike, veje ali preprosto obešalne kljukice lahko z malo iznajdljivosti in ročnih spretnosti spremenite v imenitni organizator nakita na steni. Tako prihranite prostor v omari ali na mizi, pa še veliko bolj praktično je od šatulj za nakit. V slednjih se posamezni kosi verižic dostikrat tako prepletejo in zavozljajo, da vam razpletanje vzame precej časa.

Viseči žepi

V takšne viseče žepe lahko spravite marsikaj: izdelke za osebno nego, čevlje, knjige, orodja… Obeste pa jih na vrata, steno, na kavelj v omaro ali na strop.

Magnetna tabla ali mreža

Magnetna tabla ali mreža – vseeno za katero se odločite, obe sta dovolj močni, da držita sporočila ali pisarniške drobnarije nad pisalno mizo. Lahko pa magnetno tablo namestite tudi v kuhinjo, kupite magnetne lončke in vanje pospravite pribor ali posadite začimbe.

Lestev

Knjige in revije naj vam ne zasedajo prostora na klubski mizici ali nočni omarici. Poiščite staro lestev, prislonite jo ob steno in že imate nove police. Na posamezne kline lahko obesite tudi oblačila, brisače …

Luknjičasta tabla

Prikladna je nad kuhinjsko delovno površino, v garaži ali nad pisalno mizo. Celo nad posteljami jo je moč opaziti. Za tablo z luknjicami potrebujete samo majhne S profile, ki imajo funkcijo obešalnika in novi shranjevalni prostori so vam že na voljo.

Držala za brisače

Na steno v kopalnici lahko vse do višine, ki jo dosežete, paralelno pritrdite držala za brisače. Nanje lahko odlagate tudi rolice toaletnega papirja.

Nosilec krožnikov

Da razbremenite natrpane kuhinjske omare, premaknite krožnike v jedilnico, kjer na steno pritrdite nosilec za krožnike. Tako boste ubili dve muhi na en mah: poleg dobro izkoriščenega prostora si boste olajšali tudi pogrinjanje mize, saj bodo krožniki bolj pri roki.

Viseče rože

Če so vaše kuhinjske police, niše in koti že zasedeni, lahko rože postavite pod strop. V visečih loncih bodo ravno tako čudovito cvetele, hkrati pa vam ne bodo v napoto.

Stena z zatiči 

V garaži ali kleti je orodja, ki bi ga bilo treba nekam pospraviti, na pretek, prostora pa premalo. Stena z zatiči je imenitna rešitev: nanjo obesite vse pripomočke za vrt in opravila okoli hiše ali športne pripomočke.

Kam s kuhinjskimi lonci?

Nič lažjega – pod strop ali na steno! Omare sploh ne potrebujete, dovolj so že izvirna obešala.

Fotografije: Pinterest