V rustikalnem stanovanju v stari Ljubljani smo našli zanimive arhitekturne rešitve. Spalnica je, na primer, umeščena kar sredi dnevne sobe in obdana s steklenimi stenami, kar pri obiskovalcih takoj poskrbi za VAU učinek.

Lastnik je za prenovo stanovanja najel arhitekta Gašperja Čerina in Tjašo Klemen iz biroja DVA Arhitektura. Slednja pojasnjuje, da je na idejo o spalnici sredi dnevne prišla zaradi svetlobe, pa tudi zaradi same funkcije. »Prostora nismo hoteli zapirati z novo knauf steno, zato ker se nam je zdelo, da bi samo uničevali prostor. Zato smo s to stekleno prosojno steno zagotovili dovolj svetlobe plus z zaveso v spalnici tudi neko intimo.«

Poleg te steklene spalnice je v stanovanju, ki meri 45 kvadratnih metrov, še ena spalnica, vse prostore pa zaznamujejo stari stropi in ohranjeni tramovi, ki jih ne srečujemo več pogosto. Tramovi so samo očiščeni, skrtačeni in impregnirani, dva v zelo slabem stanju pa so morali zamenjati.

Stanje pred prenovo

Da bi takšni elementi dobili pozornost, ki si jo zaslužijo, so barve v stanovanju namenoma ostale v drugem planu; kljub želji po ustvarjanju modernega in funkcionalnega ambienta pa so poleg tramov želeli ohraniti še čim več drugih elementov, ki stanovanje povezuje s staro zgradbo.

»Ja, skozi celo prenovo smo se trudili ohraniti čim več elementov stare stavbe. Stavba je stara okoli 100 let. Predvsem v spalnici smo pustili kamnito steno, ki je v kombinaciji z opeko, in pa dva velba,« pravi Tjaša Klemen in doda, da je v organizacijskem smislu prenova stanovanja v centru mesta velik izziv, na primer dostava materiala je lahko potekala samo od šestih do desetih dopoldan, medtem ko so odpadne materiale zbirali v kolesarnici in jih odvažali, ko se jih je nabralo dovolj.

Nenazadnje pa je pri takšnih prenovah stanovanj v starih stavbah treba nenehno paziti tudi na dinamiko dodatnih stroškov.

»Ja, sigurno smo gledali na ‘badžet’, na ceno. Zaradi tega, ker nismo od samega začetka mogli predvideti, koliko bo dodatnih stroškov, ker pri tako stari stavbi, dokler ne odpreš, ne veš, kaj se dogaja,« opozarjata arhitekta in zaključujeta z presenetljivim podatkom, da pa so med prenovo nepričakovano odkrili tudi skrivna vrata, ki vodijo v sosednje stanovanje. Več kot 100 let stara stavba očitno skriva zanimive zgodbe…

Fotografije: Primož Bregar