Generično stanovanje, zgrajeno v zadnjih letih pred nastopom finančne krize, so Mertelj Vrabič Arhitekti preobrazili v velikopotezen in nekonvencialen dom za so-ustanoviteljico, arhitektko Mašo Mertelj.

Ko prosim Mašo za tloris stanovanja, pove: “Načrtov ne objavljamo, saj gre pri projektu bolj za način naselitve kakor sam tloris, ki je obstoječ.” Stanovanje, sicer brez posebnih arhitekturnih prvin, so arhitekti najprej očistili obstoječe opreme, potem pa se s pohištvom distancirali od njegovega predefiniranega tlorisa. Namesto klasičnih pohištvenih kosov so v posamezne prostore umestili nekonvencialno pohištvo, ki omogoča drugačno, širokopotezno bivanje.

Glede na kvadraturo stanovanja predemenzionirana kuhinja predstavlja osrednji element doma. “Kuhanje in skupno preživljanje časa ob kuhanju je zelo pomemben del našega vsakdana,” pove arhitektka. Kuhinjski niz dopolni še dolga jedilna miza, namenjena skupnim obrokom, druženju in delu.

Namesto kavča v dnevni sobi najdemo štiri kvadratne metre veliko platformo, ki nudi prostor sproščanju, druženju, igri in delu; preživljanje časa v dnevni sobi tako postane večdimenzionalno in manj definirano, bolj aktivno in spontano.

V spalnici poleg postelje najdemo prostostoječe predalnike in velik drog za obešanje oblačil. Ta impromptu garderobna omara omogoča da spalnica ostaja zračna in svetla.

Majhno število pohištvenih kosov sicer majhnemu stanovanju daje občutek zračnosti, njihova multifunkcionalnost pa stanovanje pretvori v igrivi poligon, v testni laboratorji, v učno uro eksperimentalnega bivanja. “Ne glede na velikost prostora, vedno stremimo k nedefiniranim prostorom, ki omogočajo uporabniku svobodo naselitve,” pove Maša. V lastnem stanovanju ji je to svobodo uspelo odlično ohraniti s premišljeno načrtovanim pohištvom.

Interier: Mertelj Vrabič Arhitekti

Fotografije: arhiv arhitektov