Nakupa starejše nepremičnine se mnogi izogibajo, češ, da se finančno ne izplača, da gre za jamo brez dna, ki nikoli ne more postati sanjski dom. Sara Rutar, zmagovalka kuharske oddaje, podjetnica in ustvarjalka unikatnih sladic, ter njen partner Dejan, ki je tudi sam poslovnež, pa dokazujeta nasprotno. V starejši hiši v Preserjah sta si uredila prijeten dom, v katerem kraljuje tudi vodna postelja v izvedbi Boxspring.

Hiša iz leta 1963 se je mlademu paru skoraj izmuznila, saj je bilo zanjo veliko zanimanja, pa tudi sam postopek nakupa je bil zapleten. Glavna težava je bila, da je parcela s hišo vključevala tudi kmetijsko zemljišče in gozd, ki sta zahtevala prodajo s predkupno pravico in 30-dnevni odložilni rok, malo pa sta oklevala tudi Sara in Dejan sama, saj sta vedela, da obsežna prenova ni mačji kašelj.

Kljub temu sta zagrizla vanjo in se po uspešnem nakupu v začetku leta 2022 lotila dela. Ohranila sta oklep stare hiše, stene, ki so bile zdrave in brez vlage, preostalo pa sta vse odstranila in naredila na novo – od tlakov, strehe do zgornjega nadstropja.

PRED PRENOVO

Za pomoč pri prenovi in opremi sta prosila Dejanovega bratranca, arhitekta Petka Grabljiča. Naredila sta osnovni načrt želja, ki je vključeval dve kopalnici, od tega eno s kadjo in drugo s tušem, otroško sobico, garderobne prostore, pa posebej utility … Skupaj so si zamislili tudi krožno zasnovano pritličje, s katerim so dobili odprt prostor, ki ga danes izkoriščajo za druženje s prijatelji.

»Zelo pestro je bilo. Jaz sem bila še noseča, tako da je bil kar izziv vse skupaj izpeljati. V glavi sem imela časovnico, diktirala sem tempo in sitnarila, da bi bila dela opravljena, preden grem v porodnišnico,« se spominja Sara in doda, da se največ zadržuje v kuhinji, obožuje pa tudi svojo shrambo. 

»Kuhinja je osrčje hiše, kjer se največ zadržujem. Nikoli ni čisto pospravljena, saj se v njej vedno nekaj dogaja, kuha. Imam jo zato, da jo uporabljam,« se zasmeje in opiše slog, v katerem sta opremila dom.

»Želela sem, da ob vstopu v hišo začutiš toplino. Zato je veliko lesa, ki prevladuje po tleh. Čeprav so ploščice, je videti precej naravno, kot da so tla v resnici lesena. Prav tako vidimo vzorec lesa v kuhinji in pri preostalem pohištvu. Kombinirala sem ga z belo, ki je klasika, in nekaj črne za moderen videz.«

Kraljevska postelja

Če kuhinja in shramba kraljujeta v pritličju, pa je glavna kraljica nadstropja zagotovo spalnica. Kraljica tudi zato, ker v njej kraljuje res udobna postelja BoxSpring z vodnim ležiščem, za katerega pa je najbolj navijal Dejan. Sam je namreč vodno ležišče preizkusil v enem od hotelov in je vedel, da bo všeč tudi Sari.

»Že prvo noč, ko sva prespala na vodni postelji BoxSpring, sva se zjutraj spogledala in rekla ”To je to”!«

Postelje BoxSpring so postale v zadnjih letih izjemno popularne po vsem svetu, in sicer iz več razlogov. Prvič, ker so videti kraljevsko, in drugič, ker so izredno visoke in oblazinjene.

»Višja postelja je ljudem všeč zato, ker se jim zjutraj, ko se zbudijo, ni treba dvigovati, da vstanejo, ampak dobesedno že stojijo in odidejo v lep dan. Oblazinjenje pa da neko mehkobo v prostor,« pojasni Emil Marinšek, direktor podjetja Maremico, in od prednosti tovrstnih ležišč ne pozabi omeniti niti pestrega izbora barv in možnosti obnove postelje.

»Ena od prednosti postelj BoxSpring je ne samo to, da si izberemo barvo po naših željah, tako kot je Sara izbrala belo, ampak tudi to, da jo lahko čez nekaj let zamenjamo. Če si bo Sara čez 5 ali 10 let na primer zaželela to posteljo v črni barvi, bo preprosto samo zamenjala oblazinjenje, postelja je zato trajnostna. Ne bo metala cele postelje na kosovni odvoz, zato ker ji barva ni več všeč. Obnovila bo samo tisti del postelje, za katerega si bo zaželela druge barve,« pove Marinšek.

Postiljanje postelje BoxSpring je zelo preprosto. Postilja se namreč samo toper oziroma zgornji del postelje. 

In še nekaj je zanimivo pri posteljah BoxSpring slovenskega dizajna. Čeprav so masivne in zlasti z vodnim ležiščem zelo težke, delujejo lahkotno. Nogice imajo pomaknjene v notranjost, zato se zdi, da lebdijo v prostoru. Poleg tega omogočajo tudi prilagajanje ležišča vsakokratnemu uporabniku, kar pomeni, da se na primer pri zakonskem paru obe polovici ležišča lahko razlikujeta, ena je trša, druga mehkejša.

»To je nekaj samo po sebi umevnega, da ima vsak od partnerjev različno trdoto, različno ležišče. Celo lahko bi eden imel vodno posteljo, drugi pa vzmetnico. Brez težav. Slovenci smo napredni na področju ležišč,« ugotavlja Marinšek.

Ohranjena krušna peč

Sara in Dejan sta poleg vrhunske postelje za svoj dom izbrala tudi drugo kakovostno pohištvo, narejeno po sodobnih smernicah in iz trajnostnih materialov. Kljub temu pa to ne pomeni, da sta se čisto vsega, kar je bilo starega v prejšnji izvedbi hiše, znebila. Z veseljem sta ohranila prav njeno srčiko, to je staro krušno peč, ki kljub častitljivim letom še vedno dela.

»Pred približno tednom dni je bil tukaj mojster, ki se spozna na krušne peči, saj sva želela preveriti, ali je res v takem stanju, da jo lahko zakuriva. Ne želiva si namreč kakšne poškodbe stene ali da kaj zagori po nepotrebnem. Dejal je, da je res v dobrem stanju in da nama bo zelo prav prišla,« sklene Sara, ki se z družino te dni gotovo že greje ob zakurjenem kaminu. Morda pa iz njega tudi že diši kruh z drožmi, ki je njena specialiteta.