Prhanje je ena najhitrejših poletnih osvežitev. Ko znoj začne kapljati s čela, smuknete pod slap vodnih kapelj in že ste kot novi: lažje dihate, koža je osvežena in počitje je boljše. Če je tuš postavljen nekje v senci na vrtu ali na verandi ob zunanjem delu hiše, pa je užitek prhanja še toliko večji in kaže na to, da se vsekakor splača investirati v zunanjo prho. Prav zato vam predstavljamo nekaj super idej zanjo - od enostavnejših do takšnih, ki vam bodo vzele sapo.

Pred postavitvijo

Še preden se lotite projekta »zunanja prha«, morate seveda narediti načrt. Predvsem je treba razmisliti o drenažnem sistemu oziroma o tem, kam bo odtekala voda. Če se boste prhali le redko in bo prha postavljena proč od hiše, potem posebnega drenažnega sistema niti ne potrebujete, saj bo voda poniknila v zemljo. Nasprotno pa prha, nameščena v bližini hiše ali celo na njeno zunanjo steno, potrebuje primeren odtok vode. Prav tako velja razmisliti, kakšno prho sploh hočete: prostostoječo ali vgrajeno.

Ravno prav zasebnosti

Vsaka zunanja prha potrebuje tudi nekaj zasebnosti, saj najbrž nočete, da vas sosedje opazujejo v Evinem/Adamovem kostumu. Lahko se odločite za preprosto zaveso ali zastor iz materialov, ki so odporni na vodo in vremenske razmere: zgradite zid, postavite ograjo iz kovinskih panelov, bambusa, stekla ali lesa. Izberite material, ki je v harmoniji z barvami in stilom vašega doma.

Podlaga

Kaj boste položili na tla prhe? Prst, trava in gramoz niso primerna podlaga za zunanjo prho. Boljši je vodoodporni material, ki ga je tudi enostavno čistiti. Predlagamo obdelan les, kamen ali skrilavec. Če je prha izpostavljena močni sončni svetlobi, na tla položite še gumijasto preprogo, da vas med tuširanjem ne bo opeklo v stopala.

Moderna armatura

In če menite, da boste imeli še najmanj težav z izbiro armature, ste se zelo ušteli. Na voljo imate nešteto oblik in slogov prh, zato je najbolje začeti z vprašanjem, kakšne izkušnje prhanja si sploh želite? Naj bo curek širok, masažni, v obliki s slapa ali dežja? Naj bo armatura rustikalna ali moderna? Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, bo izbira lažja.

(Ne)potrebni dodatki

Za prhanje zunaj pravzaprav ne potrebujete drugega kot prho, a če boste investirali še v nekaj dodatkov, bo izkušnja prhanja še bolj luksuzno doživetje.

  • Držalo za brisače
  • Odlagalna polička za milo
  • Omarica za druge kozmetične izdelke
  • Lesena ali kamnita klop
  • Ogledalo
  • Niša za natikače ali sandale

Fotografije: Pinterest