V iskanju trajnostnih alternativ za boj proti podnebnim spremembam in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv se je koncept solarnih nadstreškov pojavil kot obetavna rešitev. Solarni nadstreški združujejo prednosti proizvodnje čiste energije s praktičnostjo pokritih parkirnih mest, če imajo integrirane še e-polnilnice, pa ponujajo privlačno naložbo tudi za lastnike električnih avtomobilov.

Prednosti solarnih nadstreškov

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je napovedala, da naj bi se do leta 2030 delež obnovljivih virov energije podvojil s sedanjih 33 % na 67 %. In do takrat bo sončna energija tudi največji vir električne energije v EU, saj jo bo več kot polovica prihajala s streh. In to ne samo s klasičnih streh, temveč tudi solarnih nadstreškov za avtomobile, ki so zaradi najrazličnejših razlogov marsikdaj še privlačnejša možnost, kot je nameščanje sončnih panelov na strehe.

  • Zmanjšanje stroškov. Solarni nadstreški predstavljajo preprost način, kako neizkoriščene površine spremeniti v mini elektrarne. Zeleno energijo proizvajajo na kraju samem ter tako prispevajo k zmanjšanju stroškov za elektriko in tudi k manjšemu ogljičnemu odtisu. Solarni nadstreški potrebujejo tudi le minimalno vzdrževanje, poleg tega je panele na nadstrešku za popravila lažje doseči kot sistem na strehi.
  • Varujejo pred vremenskimi neprilikami. Poleg tega, da proizvajajo cenejšo in čistejšo elektriko, solarni nadstreški zagotavljajo tudi zaščito pred vremenskimi vplivi. V najbolj vročih dneh v letu pomagajo zasenčiti vozila, ščitijo pred dežjem, točo in snegom ter tako podaljšujejo življenjsko dobo vozil pod njimi.
  • Nadgradnja z e-polnilnico: Solarne nadstreške je mogoče nadgraditi s polnilnico za električne avtomobile. Ti bodo v prihodnosti izpodrinili sedanja prevozna sredstva na fosilna goriva.
  • Bolj fleksibilni kot streha hiše: Solarni nadstreški so bolj fleksibilni kot klasične sončne elektrarne na strehah. Panele je lažje namestiti v optimalno smer za čim boljši zajem sonca.

Dvostranski solarni moduli

Da so solarni nadstreški še bolj zanimivi, pa so poskrbeli tudi tako imenovani bifacialni solarni paneli. Če je večina sončnih panelov, ki jih montiramo na strehe, enostranskih, kar pomeni, da lahko sočno energijo zbirajo le na eni strani modula, pa solarni nadstreški omogočajo namestitev dvostranskih modulov, ki so 30 odstotkov bolj učinkoviti. Zbirajo namreč tudi energijo, ki se odbija od tal ali drugih površin in se kopiči na spodnji strani modula.

eKubo je nadstrešek nove generacije

Takšne napredne panele v svoje sodobne in učinkovite nadstreške eKubo vgrajujejo tudi pri podjetju Enertec-Moja elektrarna, ki s svojimi rešitvami na področju solarne energije že več kot 10 let izpolnjuje potrebe ljudi po energetski neodvisnosti.

»Solarni nadstreški eKubo združujejo estetiko in funkcionalnost v enovito celoto. Ogrodje nadstreška je narejeno iz lepo oblikovanih, prašno barvanih pocinkanih profilov, s čimer je ta zaščiten pred vremenskimi vplivi. Seveda pa imajo glavno vlogo bifacialni solarni paneli, ki prekrivajo celotno površino nadstreška in izkoriščajo tudi indirekten odboj sončne energije. Kljub vsemu pa prepuščajo dovolj svetlobe v prostor pod nastreškom,« nadstrešek opišejo pri podjetju Enertec – Moja Elektrarna in dodajo, da zagotavlja prostor za dva avtomobila, elektrarna na strehi pa ima moč 5.40 kW, kar pomeni, da lahko na letni ravni proizvede do 7.300 kWh. To je dovolj energije za povprečno porabo v gospodinjstvu in celoletno polnjenje električnega avtomobila, če z njim prevozite približno 20 tisoč kilometrov letno.

Nadstrešek eKubo lahko nadgradite s polnilno postajo. Oblika nadstreška je zelo estetska, saj so vse tehnične komponente in kabli skriti v jekleni konstrukciji.

Tudi za terase in večja parkirišča

Za konec naj odgovorimo še na vprašanje, ali je solarni nadstrešek namenjen le domačim parkiriščem? Nikakor! Z njim se lahko pokrijejo tudi večja parkirišča ali večje terase, kjer bo poleg senčenja zbiral še solarno energijo. Ne glede na to,  kam ga umestite, pa bo prijazen do okolja, oskrboval vas bo z elektriko iz obnovljivega vira in tako ne boste prispevali k izpustu emisijskih plinov. Zmanjšanje teh pa bi moral biti cilj vsakega gospodinjstva.

Sponzorirana vsebina