Prenovljeno stanovanje v Zoisovi palači

V Zoisovo palačo smo vstopili z veliko mero spoštovanja. Kmalu po njeni izgradnji leta 1780 je palača postala središče slovenskega intelektualnega in kulturnega gibanja pod vodstvom razsvetljenca Žige Zoisa. Tu so se zbirale, razpravljale in družile ene najbolj zanimivih oseb tega časa; tu sta se gradili največja zasebna knjižnica in največja mineraloška zbirka pri nas; tu se je borilo za slovenski jezik.

0

Po Zoisovi smrti je bila palača privatizirana in razprodana v več kosih: v njej danes najdemo več stanovanj, pisarn in poslovnih prostorov. V enem izmed stanovanj, ki meri 110 m2, sta si svoj evropski dom ustvarila starejša zakonca, Srbkinja Ava in Američan Douglas. “Zakonca sta iz San Francisca, vendar sta si želela dom v Evropi, nekakšno izhodiščno točko za obiskovanje evropskih držav. Zares sta se zaljubila v Ljubljano in Slovenijo. Ava ima še vedno velik del družine v Srbiji in sestre jo zdaj z velikim veseljem obiskujejo. Doug se je pred kratkim upokojil in zdaj želita vsaj polovico leta preživeti v Evropi,” na kratko predstavi lastnika oblikovalka Jade van Baaren, ki je par vodila skozi prenovo stanovanja na drugem kontinentu.

Stanje pred prenovo

Čeprav je bilo stanovanje v palači dobro vzdrževano, je vseeno potrebovalo celovito prenovo. “Cilj je bil ustvariti brezčasno stanovanje v centru Ljubljane, želeli smo odpreti prostor in mu povrniti nekdanje razkošje,” pove Jade. Stanovanje se namreč ponaša z enkratnimi pogledi na Breg, z velikimi sobami in visokimi stropi. Odstranili so dotrajani parket in ga nadomestili z novim, temnejšim; podrli naknadno vgrajeno predelno steno in posodobili vse inštalacije. Izdelali so masivne replike vseh vrat. Da bi še bolj povzeli veličino tega palačnega stanovanja, je Jade vsem prostorom dodala obzidne in kronske letve ter stropne rozete. Vse to, kakopač, pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Nato se je bilo potrebno lotiti notranjega oblikovanja. Ker lastnica zelo rada kuha, je kuhinja, ki se v razkošni L-zasnovi razprostira po celotni dolžini in višini prostora, zavzela centralno pozicijo v stanovanju. “Ava se rada zgodaj zjutraj odpravi na tržnico, zvečer pa pogosti svojo družino.” V stanovanju sta še dve spalnici – glavna spalnica ter soba za goste za do tri sorodnike ali prijatelje, ki par obiščejo v Ljubljani.

Večjo prenovo je doživela tudi prej temačna kopalnica. Stare, rjave ploščice je zamenjal talni mozaik, ker si lastnica ni želela ploščic po stenah, pa so le-te oblekli kar v profilirane lesene opaže. Nekoliko šarma stare celine sta Ava in Jade v prostor vnesli s prostostoječo kadjo ter kopalniško zaveso, ki visi izpod stropa.

Oblikovalka prizna, da sta bili ‘šefici’ prenove ženski, obe veliki ljubiteljici klasične arhitekture. Vseeno pa nista želeli, da bi prostor postal preveč sentimentalen, zato sta ga uravnotežili s številnimi, bolj sodobnimi kovinskimi dodatki. “Ava je večkrat priletela v Ljubljano in spremljala proces prenove, zelo je bila vključena. In sodelovanje z njo je bilo odlično, saj imava podoben okus in sva druga drugo v iskanju idej le spodbujali. Vse skupaj je bila odlična izkušnja, postali sva dobri prijateljici, tako da še vedno kdaj pridem na večerjo,” še zaključi oblikovalka.

Interier: JVB Design Works

Fotografije: arhiv oblikovalke

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *