V privlačnem dvoetažnem stanovanju s slikovito strešno teraso so pometli z enoličnostjo in v prostore vnesli živahno toplino.

Zakaj bi bili prostori v novogradnjah hladni in brezosebni, če so lahko barviti in topli? Dvoetažno stanovanje v Ripolletu, nedaleč od Barcelone, meri 113 kvadratnih metrov in se nahaja v vogalnem delu stavbe s poševnim rezom. V tem stanovanju je veliko nepravih kotov, ki so bili za lastnike precejšen izziv. Zato so ureditev in opremljanje interierja zaupali strokovnjakom iz biroja Egue y Seta, ki so domovanju vdahnili barvitost in življenje.

Različne barve in materiali

Ogledala, stenski paneli in dekorativne obloge, najrazličnejše luči ter privlačne grafike zapolnjujejo hodnik, sobe in prehode ter dajejo interierju izraznost, hkrati pa poskrbijo za toplo dobrodošlico.

Ker gre za novogradnjo, ni bilo spreminjanja ali prerazporeditve prostorov. Projekt je obsegal opremljevalsko prebujanje celotnega ambienta z »oblačenjem« sten, stropov in tal ter opremljanjem prostorov.

Neobičajna dobrodošlica

Predsoba je majhna, a nikakor ni dolgočasna. Nebeško modra barva pozdravlja stanovalce s sten in stropa, obiskovalci pa nemudoma opazijo osvetljen črn okvir, ki služi kot prehod med vhodom in dnevno sobo.

Barve in teksture plemenitijo tla z vizualnim bogastvom, ki je zelo daleč od hladne nevtralnosti, za katero trpijo nekateri novi domovi in ki jo mnogi težko odpravijo. Za talno oblogo stanovanja so arhitekti izbrali parket. Kaj pa barvna paleta? Nebesno modri, črni in lesni toni so v prostorih nanizani kakor igra kontrastov (hladnega in toplega) ter se kakor rdeča nit pojavljajo skozi celotno stanovanje.

Smela rešitev z ogledalom

Bivalni del, ki ga sestavljata dnevna soba in jedilnica, je podolgovat. V prostoru opazimo steno z nepravim kotom, na katero se naslanja sedežna garnitura. Bočno steno ob sedežnem kotičku krasijo lesene letve, za katerimi je ogledalo – ta reliefna rešitev v prostor odbija svetlobo in ga navidezno poveča oziroma ustvarja občutek, kot da se prostor nadaljuje na drugi strani letev.

Prehod skozi omaro

Za steno jedilnice so stopnice, ki vodijo na strešno teraso. Pod stopniščem so cvetlični zaboji z lončnicami, ki popestrijo interier. Dnevni prostor je povezan s kuhinjo in podolgovatim balkonom.

Nasproti dnevnega prostora je velika črna lesena knjižna omara, kamor je umeščen televizor. Levo od televizorja so črna vrata, ki se na prvi pogled zdijo kot del omare. Ko jih odpremo, nas pot popelje v spalne prostore.

Spalnica, razpolovljena po višini

V glavni spalnici je po meri oblikovan funkcionalni in dekorativni podstavek s polovično višino, ki služi kot obodna polica, vanj so umeščene tudi luči. Praktična klop ob vznožju postelje zagotavlja naraven pridih.

Ob vhodu v spalnico je manjša garderoba s pohištvom po meri, ki vključuje praktično klop pod oknom.

Pisarniški prostor

Ena od manjših sob je opremljena z regali po meri, vanjo so umestili tudi veliko delovno mizo v enakih tonih, kot jih srečamo v dnevni sobi. Tako je nastala privlačna domača pisarna, ki je v mirnem delu stanovanja.

Strešna terasa

Brez dvoma je največji dragulj na vrhu stanovanja – to je strešna terasa, ki meri 78 kvadratnih metrov. Ta obsega popoln zunanji bivalni prostor in jedilnico na prostem. Na strešni terasi so arhitekti z raznolikimi tlemi in skrbno izbranim zunanjim pohištvom zasnovali več sedežnih otočkov. Med vidnejšimi kosi opreme so izdelki iz Kettala, denimo pleteni naslanjač, ki sta ga zasnovala Nanna in Jorgen Ditzel, pa mizica in barski stol Patricie Urquiole, puf, zasnovan v Emiliana Design Studiu, svetilka Mia oblikovalca Michela Charlota ter mizica in stol, ki sta nastala pod taktirko oblikovalskega dvojca Doshi Levien. Tako lahko domači poljubno izbirajo, v katerem dizajnerskem kotičku bodo preživeli čudovite večere s prijatelji.

Fotografije: Víctor Hugo Antón