V idilični gorenjski vasici Radovna je lastnik, zavzet ribič, prenovil eno izmed edinih ohranjenih domačij na tem območju. Navzven je hiša ohranila vse svoje gorenjske značilnosti, znotraj pa je bila dodobra predelana in modernizirana.

Dolina reke Radovne na Gorenjskem je zelo priljubljena izletniška točka: prav ta majhna, a odločna reka je namreč izdolbla Blejski vintgar, ozko alpsko sotesko med vzpetinama Hom in Boršt. Mi smo reko Radovno obiskali nekoliko više v njenem toku, v vasici, ki nosi njeno ime.

V vasi se najprej srečamo z obeležjem požiga vasi med drugo svetovno vojno. Takrat je odmaknjena vas služila kot pribežališče partizanom, njeni prebivalci pa so aktivno sodelovali pri odporu proti nemškemu okupatorju. Nemci so 21. septembra 1944 – po tem, ko so partizani zajeli dva nemška vojaka – celotno vas požgali; ogenj je prizanesel le nekaj odročnejšim hišam, ki stojijo še danes.

Pred prenovo

Obiskali smo eno od preživelih domačij, postavljeno le lučaj od smaragdne reke in z neprecenljivim razgledom na Mežaklo ne enem in Pokljuko na drugem bregu. Novi lastnik jo je v preteklem letu popolnoma prenovil, obsežna prenova pa je med drugim obsegala rušitev pomožnih objektov v slabem stanju, pridružitev volumna lesene lope h kamniti hiši, odpiranje tlorisa ter zamenjavo strehe in stavbnega pohištva.

Hiša, ki se nahaja v prvem varstvenem območju Triglavskega narodnega parka, je navzven ohranila vse svoje tipične prvine – od lesenih oken in vrat, preko lesenega zatrepa, čopov strehe, pa do belega pritličnega ometa.

Znotraj pa je zgodba povsem drugačna, saj je bil interier gorenjske domačije posodobljen za sodobno bivalno udobje. Skozi majhna vrata vstopimo v velik, odprt prostor. V pritličju se okrog centralnega stopniščnega jedra nizajo dnevna soba s kaminom, jedilnica, prostor za počitek z razgledom na Triglavski narodni park ter velika kuhinja z elegantnim, v marmor in orehov les odetim kuhinjskim otokom. Čeprav pritličje, razen ene večje panoramske stene, osvetljujejo le tradicionalno majhna gorenjska okna, se zdi prostorno in svetlo.

Tudi pohištvo je skrbno izbrano: “Najljubše mi je pohištvo iz sredine prejšnjega stoletja in zdelo se mi je, da bo prav ta slog lepo dopolnil to hišo,” pove avtorica projekta Jade van Baaren in nadaljuje: “Oprema je mešanica po meri izdelanih kosov, restavriranega slovenskega pohištva iz sredine prejšnjega stoletja ter nekaj obstoječega pohištva, ki ga je s seboj prinesel lastnik.”

V nadstropju najdemo tri spalnice in dve kopalnici. Kljub sodobni opremi nas nizek, poševni strop in mestoma vidna strešna konstrukcija opomnijo, da smo pravzaprav v hiši, ki v tem odročnem, idiličnem kraju vztraja že od nekdaj. V hiši, ki v sebi nosi številne zgodbe in ki, trdno zasidrana v naravni park, predstavlja tudi pomemben del slovenske kulture, zgodovine in tradicije.

Prenova: JVD Designworks

Fotografije: Vida Dimovska