Naročnik je želel na prelepi parceli, s katere se odpirajo dih jemajoči razgledi na Polhograjsko hribovje, zgraditi brunarico. Načrt so pripravili v biroju Superform arhitekti, v katerem so klasično brunarico vzeli kot izhodišče, iz katerega so razvili zanimivo, sodobno, predvsem pa iskrivo domovanje.

Velik program pritlične hiše so namreč zasnovali v treh vzporedno nanizanih volumnih: servisnega ob vhodu, spalnega v sredici in bivalnega proti vrtu. Spalni in bivalni volumen sta krita vsak s svojo dvokapnico, ki razgiban značaj objekta še dodatno poudari.

Ideja za takšno nanizano zasnovo je izšla iz klasike slovenske vernakularne arhitekture ‒ enojnega kozolca. Arhitekti so povzeli njegovo dvodimenzionalnost, ki prostor deli, ter njegove prečke, ki razdeljeni prostor vseeno vizualno povezujejo. Na parcelo so tako postavili več vzporednih, prostostoječih sten ‘kozolca’, med katere se ujamejo različni prostori: dnevna soba, spalnice, odprta garaža, shramba in soba za goste.

Vse stene so, kot pri kozolcu, opremljene s prečkami ‒ bruni, ki so ponekod zgoščene in ustvarjajo masivno steno, spet drugod pa razredčene in v prostor prepuščajo svetlobo, zrak in lepe razglede.

A z zlaganjem brun se igra tekstur šele začne: nadstrešek za avtomobile na cestni strani objekta je zasnovan z nosilnimi aluminijastimi profili, zloženimi v diagonalne križe, ki na tleh rišejo vzorec, ki prav tako nostalgično prikliče v spomin nek drug vzorec slovenskega stavbarstva ‒ križno zavetrovanje, ki ga lahko vidimo na fasadah senikov, toplerjev in drugih gospodarskih objektov po Sloveniji.

Skrajni fasadi vzdolžnega dnevnega prostora pa sta oblečeni v perforirano aluminijasto fasado, ki v zaprtem stanju na tla, stene in pohištvo hiše riše svetlobne vzorce. Na sončen dan pa se fasada kot plašč razpre in družinsko življenje poveže z vrtom, ki ga je zasnoval krajinski arhitekt Matej Kučina. Ob hiši se lahko sprehodimo po z lesom tlakovani terasi, občudujemo razglede, na vroč dan pa se ohladimo v družinskem bazenu.

  • Arhitektura: Superform
  • Izvedba: Ekoart hiše, d. o. o.

Fotografije: Virginia Vrecl