Kredenca je bila nekoč v slovenskih domovih osrednji pohištveni element, vendar je zaradi spremenjenega načina bivanja svoje mesto sčasoma izgubila. Zdaj je čas, da jo spet obudite k življenju. Kredenca je idealna izbira, ko želite prostor oplemenititi z nečim posebnim. Veliko število predalov in polic različnih dimenzij nudi obilo prostora za shranjevanje, poleg tega so kredence v retro ali modernem slogu prava paša za oči.

Kredenca se je kot pohištveni element pojavila okoli 14. stoletja. Ime izvira iz italijanske besede »credenza«, kar pomeni upanje, saj se ja ta kot pohištvo prvotno uporabljala v jedilnicah aristokratov, in sicer za odlaganje hrane. Pred serviranjem je bilo to hrano namreč treba preveriti, da ne vsebuje strupov, zato so jo kar na kredencah preizkušali dvorni preizkuševalci. Danes so kredence uporabne na najrazličnejše načine in vseh prostorih doma.

V dnevni sobi

Če v dnevni sobi potrebujete dodatni prostor za shranjevanje, je kredenca imenitna rešitev. Vanjo lahko pospravite knjige, družabne igre, filme in celo kozarce ali porcelan, ki ga ne želite shranjevati v kuhinjskih omaricah.

V jedilnici

Že tradicionalno se kredence najpogosteje umešča v jedilnice, za shranjevanje krožnikov, posod in kozarcev. V vitrine lahko postavite najlepše kose in tako iz kredence naredite dekorativni element.

V spalnici

Kredenca je lahko fantastični dodatek v spalnici. Izberite takšno z več različnimi predali, policami in vratci, da boste vanjo lahko shranili najrazličnejše stvari, tudi tekstil ali oblačila. Perfekta rešitev za vse, ki radi kopičite šaro in tako ohranite spalnico brez navlake.

V pisarni

Kredenca se dobro obnese tudi v pisarni. Vanjo lahko spravite kup pisarniškega materiala ali jo celo podaljšate v mizo.

Na hodniku

Hodnik je prva stvar, ki jo vaši gosti opazijo, ko stopijo v vaš dom. S prenovljeno staro kredenco mu lahko vdahnete veliko stila in osebnosti.

Foto: Pinterest