Čutni pasteli, nežne linije in premišljena motivika. S temi besedami bi najlepše zaokrožili zadnje ilustracije slovenske grafične oblikovalke in ilustratorke Vide Igličar, ki so nastale v sodelovanju s Sanjskim šopkom. Vidine ilustracije s svojo tenkočutnostjo in odlično energijo popestrijo prav vsako domovanje, ob jutrih pa vam z iskrivostjo rišejo nasmehe na obraz.

Njena zadnja kolekcija ilustracij, ustvarjena v sodelovanju s Sanjskim šopkom, slavi življenje, v podobi iskrivih motivov in prazničnosti. Tudi sicer Vidina dela navdihujejo očem prijetne barve, ki v ljudeh vzbujajo pomirjujočo energijo. Tudi iskrivost in srečo. Kot najbolje opiše kar avtorica sama. »Svoj slog bi opisala kot minimalističnega, čutnega, nežnega, takega, ki v motivih slavi male trenutke sreče v življenju in lepoto okoli nas. Ob ustvarjanju ilustracij sledim prijetnim občutkom in upam, da se ta potem prebudijo tudi v opazovalcu,« pojasni ilustratorka, ki je svojo ustvarjalno žilico pilila tudi na univerzi De Montfort v britanskem Leicesteru, kasneje pa kot mlajša kreativna direktorica pospremila številne projekte agencije Pristop.

Ilustracija kot oseben izraz

Prav življenje samo je, kot pojasnjuje Vida, v veliki meri vplivalo na njen ilustrativni slog. »Ker ilustracijo vidim kot zelo oseben izraz, verjamem, da imajo na slog tako kot na življenje vpliv in vsakodnevne stvari in večji življenjski premiki. Od študija in življenja v tujini, ki mi je ponudilo svobodo in razširilo obzorja, dela v oglaševanju, ki me je s svojo prenasičenostjo pogosto spodbujalo k bolj prečiščenemu izrazu, do izkušnje z izgorelostjo, ki me je spodbudila k umirjenemu in zavestnemu življenju, do ljudi in odnosov. Od nekdaj sem občudovala in cenila malenkosti, se našla v nežnejših tonih, se spraševala o pomenu, iskala ravnotežje in zadovoljstvo in to se odraža tudi v mojem delu,« pove ustvarjalka.

Foto: Taja Košir Popovič

Svojo ilustrativno izražanje je strnila tudi v knjigi »100 dni za boljšo mene«, ki je izšla pod okriljem Mladinske knjige. K osnovanju knjige jo je spodbudila osebna izkušnja z izgorelostjo, zaradi katere se je odločila, da si izboljša počutje, z enim samim majhnim dobrim dejanjem na dan. K temu spodbuja tudi vsakega posameznika, ki mu ob pomoči knjige ponudi globlji vpogled v življenje, priložnost za refleksijo. Njena prva knjiga z naslovom Naj ti povem svojo zgodbo je ustvarjena za zapisovanje spominov starih staršev. Izšla je leta 2017 pri Grafenauer založbi. »V času pisanja sem se poslavljala od starega očeta in vedela, da bo knjiga služila kot hvalnica starim staršem in da bo prostor za zapis številnih zgodb, za katere ne želimo, da gredo v pozabo,« pojasnjuje ilustratorka.

Navdih črpa iz narave in vsakdanjih trenutkov

Tako knjiga, kot tudi premišljen izbor barv in motivike na njenih ilustracijah, stremita k spremembi. K boljšemu počutju, radosti. V svojih ilustracijah Vida upodablja ptice, cvetje, tudi stilizirane portrete. Nemalokrat na papir ali tablico v kaligrafiji zapiše tudi kakšno globoko misel, ki jo v danem trenutku navdihuje.

»Inspiracijo najdem v naravi in vsakdanjih trenutkih, ko me nekaj ustavi in me povabi, da se umirim. V hitrem tempu, ki nam danes pogosti kroji življenje, verjamem, da so take stvari in trenutki posebni in jih je smiselno negovati. Eden izmed meni ljubih načinov za to je seveda, da jih ujamem v ustvarjanju, jih delim naprej in jim s tem dam možnost navdahniti še druge,« pojasnjuje Vida, ki si svoje izčiščene ilustracije najlaže predstavlja v sodobnih interjerjih, ki ne skrivajo tudi topline, sicer značilnejše za bolj domačno urejene prostore.

Prav zaradi svoje preprostosti, a obenem globoke sporočilnosti, se njeni stvaritve ujamejo s široko paleto ambientov, saj v prostor vnašajo mir in milino. Tako lahko njen print Ljubo doma polepša prihod v prostor in nas spodbudi k hvaležnosti, da imamo dom. Motivi iz kolekcije »Kaj me osrečuje?« pa so kot nalašč za kotičke, kjer se radi umirimo, kjer se prebujamo ali si privoščimo dobro knjigo: »Printe s pozitivnimi mislimi si lahko obesimo v kuhinjo, kjer nas že ob jutranji kavi ali čaju opomnijo na priložnosti, ki nam jih ponuja vsak nov dan.«

Poleg že oblikovanih Vidinih ilustracij, lahko izbirate tudi med ilustracijami po naročilu. Najsi gre za večje projekte ali manjše ilustracije, ki služijo kot pozorno darilo ob posebnih priložnostih. »Trenutno ilustriram poljudnoznanstveno knjigo in ustvarjam serijo portretov. Lepo je videti, da sem si s svojim delom zgradila prepoznavnost do te mere, da mi naročniki zaupajo glede stila in interpretacije želenega motiva,« pojasnjuje ustvarjalka, ki ji izzivov za prihodnost ne manjka: »Največji izziv so brez dvoma projekti, ki jih delam zase. Tisti, ki se zgodijo in odvijejo skozi izzive, ki mi jih prinese življenje. Napisala in ilustrirala sem dve knjigi, ki ju štejem pod svoje največje dosežke.«

Njene ilustracije lahko najdete v Babushka Boutique in Trgovini Ika v Ljubljani, v trgovinici Rozinca v Brežicah, posebna serija ilustracij pa je na voljo tudi v Sanjskem šopku v Škofji Loki. Nanjo se lahko obrnete tudi preko njenega Instagram profila, kjer svoje sledilce razveseljuje s poglobljenimi refleksijami, lepimi mislimi in krasnimi ilustracijami.

Več: Vida Igličar Design & Illustration