Zložljivi stoli so zelo fleksibilni in idealna rešitev, kadar nam primanjkuje prostora za običajne stole. Na hitro jih lahko pospravimo, če jih ne potrebujemo, ali raztegnemo, kadar pride na obisk več ljudi. Predvsem na vrtu in balkonu so naši stalni spremljevalci, vse pogosteje pa najdejo mesto tudi znotraj domov.

Prišli so nenapovedani obiski in takoj zasedli vse stole v jedilnici in kavč v dnevni sobi. Pa še je premalo prostora. Zdaj je čas, da se izkažejo zložljivi stoli, ki jim upravičeno pravimo tudi najbolj prilagodljiv kos pohištva. Kadar niso v uporabi, lahko zloženi čakajo v kotu ali obešani na steno, ko se pojavi potreba, pa »hop« že ponujajo svoje usluge utrujenim zadnjicam. Na voljo so v najrazličnejših oblikah in materialih, klasika so leseni, plastični in kovinski, za vse pa velja, da morajo biti čim lažji, saj jih pogosto prestavljamo iz prostora v prostor in veliko dvigujemo.

V majhnih prostorih lahko zložljive stole obesimo na stenski kavelj. Tako na tleh ne bodo v napoto, medtem ko na steni lahko igrajo celo dekorativno vlogo.

5 nasvetov za nakup

Na prvi pogled se zdi, da so vsi zložljivi stoli podobni, vendar ni tako. Pri nakupu je treba posebno pozornost nameniti detajlom, ki kažejo, ali je stol kakovosten ali pa bo služil le kratek čas.

  1. Udobje: Ker morajo biti zložljivi stoli lahki in ravnih linij, da je zlaganje čim enostavnejše, pogosto trpi udobje. Seveda ne pričakujemo, da bo na njih sedeti kot v oblazinjenem naslanjaču, vendar je določena stopnja udobja vseeno potrebna. Pred nakupom zato nujno testirajmo stol.
  2. Kakovost: Zložljive stole bomo kar naprej zlagali in raztegovali, premikali in dvigali. Nujno naj bodo iz kakovostnih, trpežnih materialov in dobre nosilnosti, da ne bodo razpadli že po nekajkratni uporabi.
  3. Mehanizem: Ne glede na to, ali gre za preprosto ali izpopolnjeno tehnologijo, zložljiv mehanizem je srce takšnega stola. Nujno je, da zlaganje in raztegovanje tečeta gladko in hitro, da se mehanizem ne zatika.
  4. Shranjevanje: Stoli, ki niso v uporabi, morajo biti čim bolj priročni in predvsem zasesti malo prostora. Pred nakupom razmislimo, kje jih bomo shranjevali (v kotu, na steni, v omari, niši, …) in koliko prostora imamo na voljo. Če jih bomo uporabljali pogosto, naj bodo bolj pri roki, sicer jih lahko pospravimo tudi v klet, garažo ali na podstrešje.
  5. Varnost: Zlasti pri otrocih je varnost na prvem mestu. Se v zložljiv stol lahko uščipnejo ali priprejo? Ali se med sedenjem lahko zgodi, da se stol zloži sam vase? Vsa ta vprašanja je treba razrešiti, še preden se odločimo za model zložljivega stola.

Foto: Pinterest