Kdor ima dovolj veliko kopalnico in v njej vsaj nekaj naravne svetlobe, lahko v prostoru sprostitve oblikuje mikavno zeleno oazo.

Kopalnica se po marsičem razlikuje od drugih delov stanovanja, saj so navsezadnje tudi temperatura, svetloba in zračna vlaga v tem prostoru običajno drugačne kot drugod – prav to moramo dosledno upoštevati pri izboru rastlin.

Nekatere kopalnice so majhne in z majhnimi okni, druge so prostorne in z velikimi steklenimi površinami, skoraj zagotovo pa je v večini kopalnica prostor, v katerem je zaradi pogoste uporabe vode več zračne vlage kot drugod, kar prija zlasti tropskim rastlinam.

Bo ena sama? Potem naj bo konkretna

Če je kopalnica prostorna in svetla, imate v njej najbrž prostor, kamor lahko postavite visoko rastlino. Največkrat v modernih kopalnicah zadostuje že ena sama razkošna lončnica. Med pokončno rastočimi rastlinami so za ta prostor primerni prstasta aralija (Plerandra elegantissima), ki zraste do 150 centimetrov, najrazličnejše palme in filodendroni, ki se bujno razrastejo v vlažnejšem okolju. Za kopalnice sta primerna tudi šeflera in papirjevec, ki je znan po tem, da za rast potrebuje ogromno vode.

Srednje velike v skupinah

Za manjše kopalnice, v katerih imate prostor za večje korito ali sadilni lonec, v katerega lahko posadite več rastlin, lahko izbirate številne srednje velike lončnice. Med najprimernejše za v domačo oazo sprostitve spadajo bromelije, posamezne sukulente, spatifil in seveda praproti.

Večina praproti se dobro počuti v kopalnicah, med tiste, ki tam zares uživajo, pa prištevamo venerine laske, luskasto praprot (Nephrolepis) in gnezdasti sršaj (Asplenium nidus). Žal imajo nekatere vrste praproti eno pomanjkljivost: zaradi odmetavanja trosov se po tleh in na policah nabira rjav prah, ki ga je treba redno brisati.

Že poznate samolist ali spatifil? To je navdihujoča lončnica, ki s temno zelenimi listi in belimi cvetovi v prostor prinaša spokojnost in prefinjen značaj. Najpogosteje so v ponudbi vrtnih centrov srednje veliki spatifili, ki v višino zrastejo okoli 60 centimetrov, obstajajo pa še različice, ki dosežejo tudi po meter in pol višine. Spatifil cveti zelo dolgo, potrebuje zelo malo svetlobe, prst naj bo vselej malce vlažna, vendar ne premokra.

Nekatere ne potrebujejo zemlje

Bromelijevke so izjemno trpežne rastline, saj uspevajo tako v hladnejših kot v tropskih razmerah. Potrebujejo zelo malo zalivanja, vodo pa je bolje vlivati v osrednji tulec kot po prsti. Liste večkrat tudi pršite, vodi v pršilki približno enkrat na dva meseca primešajte listno gnojilo.

Ste že slišali za zračne rastline oziroma tilancije (Tillandsia)? Te spadajo v pestro družino bromelijevk, le da za tilancije velja, da za rast ne potrebujejo prsti. Znane so kot trdožive epifitne rastline, ki rastejo na vejah dreves visoko nad zemljo. Korenine jim služijo za oprijemanje lubja. Hranljive snovi v naravi sprejemajo prek deževnice in zračne vlage, zato jim v kopalnici prija pršenje s postano vodo približno vsak drugi dan.

Majhne cvetoče lepotice

V svetlih in majhnih kopalnicah bodo na okenskih poličkah uspevale različne počasi rastoče sukulente, denimo tolstica, aloja, homulice – to so rastline, ki nasploh potrebujejo zelo malo zalivanja. Obstajajo še cvetoče lončnice, ki se čudovito podajo v kopalnico in tam dalj časa uspevajo, če imajo zadosti svetlobe: to so različne vrste kalanhoj, ne nazadnje tudi orhideje, med katerimi so najvzdržljivejše tiste iz rodu falenopsis.

Če je naravne svetlobe v kopalnici premalo, si nad rastlinami omislite fluorescentno sijalko (denimo T5), ki spodbuja rast in fotosintezo. Če ugotovite, da katera izmed rastlin v kopalnici slabše raste, pa jo raje prestavite na drugo mesto ali v drugi prostor.

Fotografije: Thejoyofplants.co.uk, Floradania