Bralec sprašuje: kako poživiti sivo-beli dom?

Prevladujoča estetika slovenskih domov je še vedno zelo minimalistična. Bele stene v kombinaciji z belim stavbnim pohištvom in nevtralno opremo pa so največkrat vzrok za dolgočasne, monotone interierje. Kako torej poživiti sodoben, slogovno izčiščen dom?

0

Pred kratkim je v naš e-nabiralnik prispelo sporočilo bralca: “Pozdravljeni, z veseljem prebiram vaš blog in imam predlog. Sam imam po hiši keramiko imitacije lesa sive barve. Ker bi rad razbil to sivino, bi potreboval ideje, kako z opremo, malimi detajli itd. narediti hišo bolj domačo in toplo.”

Ha, dragi bralec, niste edini, ki ste se ujeli v past monokromatske barvne palete! Ničkolikokrat nam zastavijo podobno vprašanje bralci z belimi vrati, belimi okni, belimi stenami ali sivim pohištvom, ki so se zaljubili v skandinavski sivo-beli slog, a ga ne znajo v popolnosti realizirati v svojem domu … Kako torej razbiti monotonijo in v prostor vnesti nekaj igrivosti, domačnosti in topline?

Prvič, barve

Logična prva misel je, da prostor popestrimo z barvo. Seveda to ne pomeni, da moramo stene prebarvati v barvo fuksije, niti ni smiselna odločitev za živo zeleno kuhinjo. Dovolj bodo majhni detajli v barvi – usnjen kavč tu, lesen naslanjač tam; živobarvna grafika, knjižna omara, velika sobna rastlina – vsi ti majhni detajli bodo v prostor vnesli ravno dovolj barvitosti in razbili monokromatsko paleto.

Nekaj izbranih barv bo poživilo monokromatski interier. Sivo-belo stanovanje na fotografiji je dopolnjeno z umirjenimi rdečo, zeleno in zlato barvo. Zaradi ravnotežja med hladnimi in toplimi barvami interier še vedno deluje izčiščeno in elegantno.
Drugič, teksture

Zmotno je mnenje, da le barve v prostor vnesejo potrebno domačnost. To predvsem naredijo teksture: tekstura lesa ali lepe preproge, mreža keramične stene, volnena odeja ali plapolanje zaves. Sijajno kuhinjo torej opremite z veliko lesenimi kuharskimi pripomočki, dnevno sobo pa z obilico tekstilnih dodatkov za dom. Vse to – tudi če je v sivinah – bo dom naredilo bolj domačen in privlačen.

Čeprav je celoten ambient v sivinah – še celo strop je siv! – nam ob pogledu na fotografijo nikakor ni dolgčas. Profilirana stena se nadaljuje v izčiščeno kuhinjo; dopolnjujejo ju tekstura parketa, položenega v ribjo kost, nagubanost zavese in pa seveda bogata narava, to popolno ozadje monokromatskemu interierju.
Tretjič, plastenje

Vsaka soba mora pripovedovati zgodbo: o njeni uporabi, njenih uporabnikih, o svoji zgodovini, o prihodnosti; o materialih, barvah, svetlobi ipd. Zato razmislite o vseh prvinah, ki sobo določajo – od tega, kako vanjo vstopimo, kje se največ zadržujemo, kako sobo že uporabljamo in kako bi jo želeli uporabljati. Potem sobo naplastite. V kot postavite naslanjač in ga dobro osvetlite, poleg postavite odlagalno mizico za časopise, revije in knjige; ob balkonska vrata, na oblico svetlobe, postavite sobne rastline; nad kavčem naj visijo grafike in slike; na tleh naj bo udobna preproga, na kateri se igrate z otroki ipd.

Številni ambienti na majhni kvadraturi, vsak do potankosti opremljen za maksimalno izrabo. Četudi so vsi pohištveni kosi v nevtralnih barvah, pa dom izgleda bogat, vabljiv in domačen.

Soba, ki bo imela več funkcij in le-tem odgovarjajoče pohištvo, materiale, svetlobo in barve, že ne bo mogla biti dolgočasna, monotona ali sterilna.

Za inspiracijo prilagamo galerijo fotografij s sivimi tlemi in bogatim interierjem:

Fotografije: Pinterest

Prejšnji članekPosteljna vzglavja se vračajo v trend
Naslednji članekHiša dveh časovnih obdobij
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: