Arhitekta sta s premišljenim tlorisom in preciznim, po meri izdelanim pohištvom popolnoma preobrazila starejšo vrstno hišo.

Vrstne hiše – še tako dobro zasnovane – se spopadajo s težavo omejene kvadrature in osvetljenosti z zgolj dveh stranic. Arhitekti, ki te hiše prenavljajo, se pogosto poslužujejo odpiranja in združevanja prostorov, kar omogoči obojestransko osvetlitev in občutek večje površine. Prav nič drugače ni bilo v primeru vrstne hiše v Škofljici, kjer je arhitekturni tim od-do arhitektura stopil še korak dlje: hišo je opremil s pohištvom po meri, ki v vseh pogledih enkratno izrablja omejeni prostor le 105 m2 velike hiše.

Tloris je seveda potreboval kar nekaj posodobitev. “Tloris smo organizirali tako, da smo v središče pritličja umestili kotni kamin, okoli katerega se nizajo bivalni prostori. Preko vhodne veže tako mimo kamina prehajamo v osrednji prostor kuhinje, jedilnice, dnevnega prostora in na koncu zavijemo v manjšo domačo knjižnico,” povesta arhitekta, ki se redno ukvarjata s prenovami in vsakokrat posebno pozornost posvetita prav po meri izdelanemu pohištvu, ki prostore do zadnjega kotička izkoristi in osmisli.

Tu je bil eden takšnih kosov pohištva gotovo kuhinja. “Nova fiksna zasteklitev nadomešča klasično kuhinjsko hrbtišče. Okenska odprtina je izvedena do roba dveh vertikalnih kuhinjskih elementov, pulta in visečih omaric,” povesta arhitekta, ki sta z natančno izvedbo poskrbela, da je okno postalo del pohištva.

V nadstropju so premaknili predelne stene tako, da so spalnico povečali in ji dodali še garderobno sobo s kabinetom. Vgradno pohištvo, ki se pojavlja povsod po hiši, zaznamujejo čiste linije in nepričakovane barve: nebeško modra in umirjeno vijolična dopolnjujeta sicer snežno belino in hrastovo pohištvo. Igra dolgih ročajev na omarah in na stopnišču skozi celoto vleče rdečo nit, ki nas spremlja od vhodne veže pa do otroške sobe in postavi piko na i premišljenemu in svetlemu interierju.

Arhitektura: od-do arhitektura

Fotografije: arhiv avtorjev