Med načine ogrevanja so poleg kotlov na lesno biomaso in toplotnih črpalk v zadnjem času izredno aktualni tudi infrardeči paneli. Ker pa gre za precej nov način ogrevanja, smo potrkali na vrata zadovoljnih uporabnikov v Selcah, vasici blizu Lenarta v Slovenskih goricah.

Kljub temu, da Valerija in Sandi, lastnika prenovljene hiše, bivata med gozdovi, za ogrevanje nista izbrala kamina ali kotla na pelete. Namesto tega sta se po preračunu naložbe raje odločila za ogrevanje z infrardečimi paneli. V hiši jih imata kar osemnajst.

Infrardeča toplota je naravna toplota: oddajajo jo sonce, ogenj, krušne peči, pa tudi mi sami. Dokazani so njeni pozitivni vplivi na naše počutje in zdravje, zato jo uporabljamo v inkubatorjih nedonošenčkov in v infrardečih savnah.

Infrardeči paneli prav tako oddajajo infrardeče valovanje, ki najprej ogreje predmete v prostoru, nato pa ti predmeti na naraven način toploto oddajajo v prostor. Tako ne pride do segrevanja (in s tem izsuševanja) zraka, kot je to navadno pri ostalih načinih ogrevanja, prav tako njihovo sevanje ne dviguje prahu. “Mlajši sin je vedno bolehal za različnimi oblikami bronhitisa. Ko smo se prejšnjo zimo vselili, pa so bili otroci zdravi,” pove Valerija.

ekosen

Kje jih uporabljamo?

Infrardeče panele lahko uporabljamo kjerkoli, če le imamo dostop do elektrike: v novogradnjah ali starejših hišah, v slabo izoliranih stavbah ali celo v polzaprtih prostorih. Za njihovo namestitev ne potrebujemo niti kurilnice niti centralne napeljave. Družina iz Selc jih je uporabila kot osnovni ogrevalni sistem, lahko pa delujejo tudi kot dopolnitev drugim sistemom.

Kakšen je postopek montaže?

Sprva je potrebno previdno izbrati ponudnika panelov, saj zaradi relativno nove tehnologije vsi paneli niso enako kakovostni: odločite se za podjetje s tradicijo in izdelke z ustreznimi certifikati in čim daljšo garancijo. Nato sledijo izmere toplotnih izgub in ocena potrebne ogrevalne moči panelov. Če bodo paneli poddimenzionirani namreč prostora ne bodo dovolj ogreli, hkrati pa bo strošek ogrevanja dosti višji. Ko imate panele izbrane in kupljene, sledi še montaža: ker bo za le-to potrebno nekaj znanja o elektriki, priporočamo, da jo prepustite usposobljenim strokovnjakom.

ekosen

Kako jih upravljamo?

Hišo v Selcah je z IR paneli opremilo slovensko podjetje Ekosen, ki je razvilo svoj način upravljanja z IR regulatorjem. Le-ta za razliko od klasičnih termostatov ves čas obračunava potrebno moč ogrevanja, zaradi česar je delovanje IR panelov ves čas optimalno in nam ne povzroča nepotrebnih stroškov.

Bonus: estetika

Infrardeči paneli so tudi zelo estetski: obesimo jih lahko na strop ali pritrdimo na steno, jih pobarvamo na želen odtenek ali celo skrijemo tako, da jih oblečemo v fotografijo, tablo ali ogledalo.

Tudi vzdrževanje je preprosto: panele se enostavno pobriše, trdovratno umazanijo pa se preprosto prebarva s termo barvo.

ekosen

Kaj pa poraba?

Elektrika se v zadnjih dveh desetletjih v primerjavi z drugimi energenti močno ceni. Hkrati vsi sodobni ogrevalni sistemi poleg osnovnih energentov (plin, peleti, olje) za svoje delovanje potrebujejo tudi elektriko. Infrardeči paneli za razliko od ostalih ogrevalnih sistemov vso električno energijo pretvorijo v toploto, zaradi česar so neprimerljivo učinkovitejši – kar 65 % učinkovitejši kot določeni centralni sistemi ogrevanja in 40% učinkovitejši od električnih konvektorjev.

Sandi nam zaupa svoj razmislek o naložbi v ogrevanje: “Ko smo začeli prenavljati hišo, je bila cena toplotne črpalke z inštalacijo nekih 20 tisoč evrov. Panele smo kupili za 8 tisoč evrov in lansko zimo (ki je bila kar mrzla) za ogrevanje v celotni ogrevalni sezoni porabili 1.400 € elektrike za ogrevanje neizolirane hiše s površino 330 m2. Z razliko v ceni smo streho opremili s fotovoltaičnimi paneli, s čimer si zagotavljamo električno samooskrbo tako za gretje kot za gospodinjsko elektriko.”

Več: Ekosen

Fotografije: Ekosen