Aleksandra Saša Prelesnik je vsestranska oblikovalka. Po poklicu je fotografinja. Ob delu izdeluje lesene obešanke z ljubkimi sporočili, ki jih uspešno trži tudi izven meja Slovenije. Leta 2013 pa je opravila še tečaj notranjega oblikovanja na British Collegeu, s čimer je zaokrožila svoje znanje in nadgradila svojo blagovno znamko, poimenovano House of Aleksandra. Ko je torej na javni dražbi kupila majhno, dotrajano enosobno stanovanje, je bila presrečna.

“To mi je popolnoma ustrezalo, saj sem želela uporabiti znanje, ki sem ga dobila na tečaju notranjega oblikovanja na British Collegeu,” pove. Najprej je bilo potrebno stanovanje ‘sleči do golega’: zamenjali so vse inštalacije, razbili kopalnico; odstranili omete in tlake; na balkonu zamenjali streho in ga toplotno izolirali itd. “Ker je blok iz leta 1958, smo na največji steni odstranili omet, tako da so na plan prišli originalni zidaki. Prebarvali smo jih na belo – in končno sem dobila steno, ki sem si jo tako želela, poleg mint Smegovega hladilnika, seveda,” se posmeji.

Stanje pred prenovo

Stanovanje je nato na novo osmislila. Stara, majhna kuhinja je mesto odstopila spalnici. “Posteljo mi je ročno izdelal prijatelj, ki pa po poklicu ni mizar, ampak producent,” pove kot zanimivost. Dvižni mehanizem omogoči dodatne shranjevalne površine pod ležiščem, ki so v tako majhnem stanovanju seveda nujne.

Večja soba, v kateri je bila poprej spalnica, je tako postala dnevno-bivalni prostor, ki (kljub svoji majhnosti) vsebuje vse komoditete večjega stanovanja: majhno, a elegantno kuhinjo v podeželskem slogu, udobno sivo zofo, nekaj umetniških del, okroglo mizo in trendovski bakreni lestenec … Poleg že omenjenih opečne stene in mint hladilnika, pa prostorski poudarek leži še nekje drugje. “Leseni stoli v jedilnici so iz rojstne hiše mojega očeta. Lani sem jih našla na podstrešju, jih restavrirala, prebarvala in jim vdahnila novo življenje,” pove Aleksandra.

Hodnik je bil opremljen z veliko garderobno omaro, ki je edina v stanovanju, v kopalnici pa je nepraktično kad zamenjal priročnejši tuš. Balkon je opremljen z ročno izdelano skrinjo (prav tako ročnim delom prijatelja – producenta), s katere lahko s čajem v roki opazujemo, kako se sonce potopi za ljubljanskim horizontom.

Seveda pa ne moremo mimo Aleksandrinih ročnih del. Njene lesene tablice, izdelane s posebno tehniko obdelave in staranja lesa, krasijo dom že marsikaterega Slovenca. Aleksandra pa je za svoj dom izdelala nekaj povsem edinstvenega: iz vej, ki jih je nabrala med sprehodom po Rašici, je izdelala prav posebno lestev, ki služi kot svetlobna inštalacija; namesto držala za nakit pa je na steno obesila stare, odslužene grablje …

Lahko bi rekli, da je vsak kos pohištva v tem stanovanju pravzaprav le materializacija energije. Ustvarjalna energija, ki je bila vložena v prav vsak predmet tega doma, zdaj vre na plan in polni ambient (in življenje lastnice) z entuziastičnim, pozitivnim nabojem.

Interier: House of Aleksandra

Aleksandra Saša Prelesnik, lastnica in vsestranska oblikovalka

Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik