Izbira kopalniške naloge se zdi naloga, ki ne zahteva posebnih spretnosti in miselnih naporov. Vendar v resnici preproga igra veliko vlogo pri tem, kako bo videti vaša kopalnica, kako varna bo in kakšno bo vaše vsakodnevno počutje v tem prostoru. Ko torej kupujemo kopalniški tekstil za tla, je pomembno upoštevati barvo, velikost, material, trpežnost, način vzdrževanja in dodatne varnostne funkcije, ki jih preproga zagotavlja.

Velikost

Začnite z merjenjem celotne kopalnice in zlasti merjenjem kopalniških tal, kjer želite položiti preprogo, običajno je to v centru prostora ali na mestu pred kadjo, kjer preproga preprečuje zdrse na ploščicah. Če kupite premajhno preprogo, bo učinek moteč, poleg tega se bo lahko voda, medtem ko boste stopali iz kadi, nabirala na ploščicah in nevarnost padca bo večja. Če kupite preveliko preprogo, pa morda ne bo lepo ležala na tleh in se bo gubala, kar ima seveda neestetski učinek na prostor. Mere vam bodo prav tako pomagale pri odločitvi o obliki preproge, boste kupili pravokotno, kvadratno, okroglo ali morda asimetrično? Preproge, ki merijo 40 x 60 cm so običajno dovolj velike za pred umivalnik ali tuš kabino, medtem ko lahko 50 x 85 cm velike preproge uporabimo pred večino kadi.

Barva

Naslednji korak je izbira barve. Ko govorimo o opremljanju doma, se vse prevečkrat zgodi, da ljudje kopalnice ne smatramo kot prostora, kjer lahko pokažemo svoj stil. A je ravno tako pomembno, da se ujema z drugimi prostori v stanovanju, sploh če se odpira v glavno spalnico.

Izbirate lahko med enobarvnimi preprogami ali eksotičnim dizajnom. Manjše preproge lažje prenesejo najrazličnejše vzorce, saj ne zasedejo veliko prostora in zato niso tako vpadljive. Če želite v kopalnici ustvariti vzdušje sproščenega spa centra, boste segli po zelenih mint in modrih odtenkih, ki predstavljajo barve oceana. Nasprotno boste izbrali cvetlične motive in pastelne barve, če želite v kopalnici poustvariti nežen, ženstven občutek. Pomembno pa je tudi, da v preprogi zajamete barve, ki se tudi sicer ujemajo s kopalniškim tekstilom in dodatki, na primer kopalniško zaveso ali brisačami.

Material

Najpomembneje pa je izbrati dober material kopalniške preproge. Ta je dnevno v stiku z vodo, zato mora biti trpežna, da bo zdražila čim dlje. Zelo pogoste so bombažne preproge, ki dobro vpijajo vlago in se hitro sušijo. Prav tako so mehke na otip in prijetne za občutljiva stopala. Še bolj vpojne in mehke so preproge iz egipčanskega bombaža, medtem ko so preproge iz ženilja malce trše, vendar vodoodporne, kar pomeni, da imajo zaradi nevpijanja vode daljšo življenjsko dobo.

Varnost

Še pomembnejše kot material, iz katerega je preproga, je varnost, ki jo ponuja. Če bodo nanjo stopali otroci in starejši, seveda nočete, da je drseča (spodaj naj ima gumijaste čepke, ki preprečujejo premikanje). Dobro je tudi, da je preproga antibakterijska, da vsebuje spominsko peno za večje udobje ter da je iz okolju prijaznih materialov, kar bo tudi vaši kopalnici vdahnilo ekološko noto.

Vzdrževanje

Nenazadnje pa bodite pred nakupom kopalniške preproge pozorni še na navodila o vzdrževanju. Jo lahko perete v pralnem stroju? Morda potrebuje nego na roke? Lažje kot je vzdrževanje, boljše bo za vas. Vsekakor pa imejte v mislih, da je takšne preproge potrebno oprati vsaj enkrat tedensko (v njej se nabira umazanija, lasje …), med pranji pa jo tudi redno sušiti, saj se drugače v njej začno tvoriti mikroorganizmi in tkanina dobi tudi neprijeten vonj.

Fotografije: Dreamstime