Za okusno opremljen dom, ki je hkrati prijeten za bivanje in stilsko brezčasen, ne potrebujemo velikega proračuna. Pravzaprav se dober okus kaže skozi zadržane, a premišljene detajle, ki v prostor vnašajo prijeten občutek, da je življenje polno, bogato in preprosto ‒ lepo.

Naravne barve in materiali

Nič ni elegantnejšega od narave ‒ te spretne tkalke življenja, ki poskrbi, da ni ničesar preveč in ničesar premalo. Tudi svoj dom opremite z naravnimi materiali ‒ lesom, kamnom in naravnimi vlakni. Pri hišnem tekstilu vedno prisegajte na lan, bombaž, volno in žamet, ki jih lahko kombinirate v različnih vzorcih in barvah. Barve izbirajte iz naravne palete: od peščenih pa do gozdno zelenih; od morsko modrih pa do opečnato rdečih.

V iskanju sproščenega vzdušja

Sproščenost je esenca dobrega okusa ‒ tako v modi kot v interierju. Ne trudite se s 100-odstotnim ujemanjem barv (ali tonov lesa), z iskanjem popolne kompozicije dekorativnih elementov ali pa s strogo urejenostjo okrasnih blazin … Vaš dom bo lepši in prijaznejši, če bo v njem polno življenja ‒ kar včasih pomeni tudi bolj sproščen odnos do reda in dekoracije.

Foto: Pexels

Lep pogrinjek je dopolnitev okusnega obroka

Eden od znanilcev dobrega okusa je tudi lep pogrinjek ‒ ne glede na to, ali za mizo sami pijete jutranji čaj ali pa gostite veliko prijateljev na večerji. Pogrinjek začnite z večjim prtom v nevtralnih barvah (seveda iz naravnih materialov), na katerega položite manjši prt v vaši najljubši barvi (oz. barvi, ki se ujema z vašim pohištvom, barvami vrta ipd.). Sledijo naj razgibane kombinacije krožnikov, pribora in kozarcev, za katere ni nujno, da se ujemajo ‒ pravzaprav boste svoj dober okus najbolje izrazili tako, da (okusno) skombinirate različne sete pogrinjka. Velik plus pa so tudi tekstilne serviete, ki so po eni strani dosti prijaznejše do okolja kot papirnate, po drugi pa neskončno elegantne.

Šopki in vaze

Sveže cvetje polepša čisto vsak prostor. Sploh, če je nabrano iz vašega skrbno negovanega in ljubega vrta.

Foto: Pixabay

Če ste v dvomih, okrasite z ogledalom

Ogledalo je čaroben element, ki je (s prav izbrano obliko in okvirjem) pika na i vsakemu prostoru. Njegova dekorativna vrednost pa ni edina ‒ ogledalo prostor tudi dodatno osvetli, saj odbija naravno svetlobo in ga optično poveča. Čista zmaga!

Foto: Pexels

Pika na i naj bodo restavrirani vintage kosi

Dober okus pomeni tudi, da cenimo mojstrstvo in rokodelstvo naših prednikov. Lepo restavriran kos vintage pohištva je pika na i vsakega elegantnega interierja.

Letos v trendu: XXL stekleni predmeti

Okusno opremljen dom je brezčasen. A dekorativni poudarek v skladu s trendi je vedno dobrodošla dopolnitev. Letos so v trendu veliki stekleni kozarci, steklenice in stekleni baloni v modrih, zelenih, oranžnih in sivih tonih. Najlepše je, če so razstavljeni na kupu in dopolnjeni s suhim ali svežim cvetjem, pampaško travo ali pa s pletenimi košarami.

Foto: Pexels