Ob vznožju Serra de Tramuntana na Majorki se nahaja mestece Andratx, ki je pred kratkim postalo bogatejše za novo kulturno oazo. Slednja je nastala kar iz nekdanje piščančje farme, ki je bila vse do poznih 90. let največja farma na Balearskih otokih.

Sa Taronja je edinstven kraj ob vznožju gorovja Serra de Tramuntana, v teh prostorih pa je bila vse do poznih 90. let umeščena piščančja farma, ki jo je v 60. letih ustanovila družina Burgos. Ko se je leta 1997 tod sprehajal nemški slikar Hartmut Usadel, je bilo posestvo ravno naprodaj, zato se je odločil, da ga kupi in si tod ustvari umetniški atelje. Kmetijo je tako spremenil v neformalno galerijo in kulturni center, ki vabi in razstavlja dela umetnikov z vsega sveta.

Na posestvu so trije 80 metrov dolgi kokošnjaki, ki so se preobrazili v ateljeje, galerije in celo majhno gledališče. Tukaj je imel svoj koncert celo berlinski simfonični orkester. Po Hartmutovi smrti je vodja središča postala njegova tesna prijateljica, leta 2017 pa je romalo v roke zdajšnjega lastnika, ki se je odločil za nadaljevanje kulturne zapuščine. Za pomoč pri preobrazbi je zaprosil arhitekturni studio BEEF ARCHITEKTI, kjer so projekt razdelili v dve fazi. Prva je obsegala obnovo 300 let stare kamnite meščanske hiše na robu Andratxa, druga pa tri dolge dvorane, kjer so bili svoj čas kokošnjaki. Prva faza je zaključena, druga še poteka.

Kamnita hiša, stara več kot 300 let, je bila najprej bivalna, v zadnjem desetletju pa je služila kot podporni prostor za kulinarično dejavnost kulturnega centra. S pomočjo arhitektov je tu znova nastalo gostišče s štirimi apartmaji in pisarno. Za začetek so odstranili vse prizidke in konstrukcije, ki so nastali naknadno, vse z namenom, da se dokopljejo do prvotne kamnite strukture. Severno fasado so odprli z večjo zasteklitvijo, s pomočjo katere bivalni prostor zasije v naravni svetlobi.

Pri prenovi so se naslonili predvsem na obstoječe in lokalne materiale. Prvotne lesene elemente so ojačali in hkrati ohranili tudi njihovo barvo, medtem ko so za kamnite površine uporabili lokalni kamen Mares. Z uporabo preproste lesene rešetke so ustvarili vzorec senčenja, ki ga je mogoče občudovati v interjerju celotne hiše. Na posestvu so odkrili tudi številne starine, ki so jih vključili v sam interjer – od starinske mize, stolov, majorškega stekla do umetnin iz zlate dobe ustvarjalnega središča.

Pri prenovi hal so se osredotočili na ohranitev prvotne industrijske arhitekture, za katero je značilna montažna konstrukcija iz jeklenih L-profilov. V načrtu je tudi zamenjava modularne zunanje obloge z novo različico, ki bo imela le nekoliko prilagojen raster zasteklitev za boljšo funkcionalnost prostorov.

  • Studio: BEEF ARCHITEKTI
  • Avtorji: Rado Buzinkay, Andrej Ferenčík in Ján Šimko
  • Lokacija: Majorka, Španija
  • Leto začetka projekta: 2019
  • Leto zaključka projekta: 2022
  • Uporabna površina: 124 m²

Fotografije: Tomeu Canyellas