Majorka, prekrasen Balearski otok, daleč naokrog slovi po svoji prekrasni pokrajini, slikovitih kamnitih mestih in sredozemskem rastju, ki se prepleta z dolgoletno zgodovino otoka. Kako torej z arhitekturo vstopiti v ta sredozemski raj? Arhitekti slovaškega studia beef architekti imajo odgovor, ki se naslanja na tradicijo lokalnega stavbarstva, a je hkrati v harmoniji s sodobnimi smernicami.

Casa Fly, ki se razteza na vsega skupaj 267 m2, je delo slovaškega arhitekturnega studia beef architekti, ki je subtilno pristopilo h gradnji na majorškem podeželju. Z uporabo tradicionalnih tehnik in materialov so tako arhitekturo približali tamkajšnji pokrajini, hkrati pa ohranili dovolj svobode za oblikovanje sodobnega interierja. Kamnita fasada je odsev tamkajšnje stavbarske dediščine t. i. tehnike »Pedra en sec«, ki jo je leta 2018 celo Unesco razglasil za nesnovno kulturno dediščino.

Na Majorki najdete kopico ograj in podpornih zidov, tradicionalno zgrajenih po tej tehniki, ki so jo arhitekti tudi v primeru razkošnega stanovanjskega objekta plemenito implementirali na fasado. Ta pa ima poleg spoštovanja do dediščine še eno nalogo. Masivna fasada namreč v poletnih mesecih ohranja notranjost objekta prijetno hladno, pozimi pa ima velik potencial za akumulacijo toplote.

Poletna vročina je bila za arhitekte pri oblikovanju velik izziv, saj hiše niso želeli opremiti z vrsto senčnikov, ki bi skazile estetiko arhitekture. Namesto tega so zasteklitev potisnili v notranjost tlorisa, s čimer so pridobili senčno teraso, zložljiva lesena polkna pa so naravna zaščita pred vročino.

Ozke navpične lamele ustvarjajo v notranjosti nežno igro senc, ki dopolnjuje lokalno tradicionalno vzdušje, prostori med lamelami pa omogočajo kroženje zraka tudi pri zaprtih polknih. Objekt je oblikovan v skladu s smernicami naravnega prezračevanja, odprtine pa omogočajo dostop svežega zraka.

Kamnita fasada, izdelana iz lokalnega kamenja, se v kombinaciji z apnenim ometom nadaljuje tudi v interierju, kjer se dopolnjuje z lesom in betonom. Arhitekti so s tem želeli ustvariti subtilno ozadje, s čimer bi do izraza prišli posamezni kosi pohištva.

Okolica skupaj s položajem objekta omogoča različne poglede z vsake etaže. Na spodnji etaži ste vizualno povezani z neskončnim morjem, nadstropje višje pa lahko v večernih urah občudujete osvetljeno mesto. Pogled nanj je usmerjen skozi vrzel med nagnjenim terenom in krošnjami okoliških borovcev. Nič manj osupljiv ni niti razgled s prelivnega bazena, od koder lahko občudujete valujoče se morje in horizont.

Fotografije: Tomeu Canyellas