Na obrobju enega najstarejših slovaških mest je zrasla sodobna stanovanjska četrt. Z ulicami in sodobnimi hišicami prepredena soseska se ponaša s prostranimi parcelami, ki omogočajo veliko intime in krasne poglede na okoliško naravo. Prav to pa so arhitekti studia BEEF ARCHITEKTI izkoristili za gradnjo pritlične hiše, katere notranjost in zunanjost se prek zasteklitve prepletata.

Na prvi pogled kvadraten objekt pod streho skriva precej bolj zapleten tloris, kot se zdi. Niz manjših pravokotnih prostorov namreč tvori členjen konglomerat, v katerega se umeščajo zelene površine. Terase, umeščene ob bivalne prostore, predstavljajo subtilno bariero med vrtom in interjerjem, del hiše, ki omogoča bivanje na prostem. Z možnostjo dodatnega senčenja pa ustvarjajo idealno okolje za preživljanje prostega časa tudi v vročih poletnih mesecih.

Medsebojno zamaknjene monolitne stene in steklo tvorijo kompozicijo, ki se v posameznih predelih odpira, v drugih pa zapira, glede na dano smer in poglede ter glede na potrebe po zasebnosti in povezavo z zunanjostjo. Monolitne stene, ki so osnova konstrukcije, dopolnjujeta dva jeklena stebra. Razširjeni deli zunanje plošče so zgrajeni kot subtilne jeklene strukture, kamor so arhitekti umestili senčenje in osvetlitev.

S pomočjo atrija, ki podpira koncept integracije notranjega bivanja z zunanjim, hkrati pa zagotavlja zasebnost pred sosedi, svetloba prodira tudi globlje v prostor. Ob vhodu v objekt se nam odpre pogled na vrt za hišo, kar omogoča vizualna os, ki poteka vse od vhodnih vrat do zasteklitve.

Ob levi je vstop v garažo z dobrodušno površino, saj lahko vanjo parkiramo kar štiri avtomobile. Mimo krila za goste se sprehodimo do bivalnega prostora, kjer robustna materialnost tehničnega bloka z žlebljeno leseno oblogo ob strani ustvarja izrazit kontrast odprtemu atriju.

Dnevni prostor, kjer so jedilnica, dnevna soba in kuhinja, je orientiran proti jugozahodu. Drsna steklena vrata je mogoče v poletnih dneh povsem odpreti, s čimer se bivalni prostor odpre proti terasi in travnati površini. Galerijski princip interjerja poudarja prostorske kakovosti hiše in njene konstrukcijske zasnove. Stenske površine in tlak ter vgradno pohištvo se členijo skozi igro materialnih tekstur. Odprt prostor dopolnjuje le nekaj samostojnih kosov pohištva ‒ kot je kuhinjski otok z vinsko kletjo –, medtem ko so vrata in odlagalni prostori elegantno vkomponirani v pohištvene kose.  

  • Studio: BEEF ARCHITEKTI
  • Avtorji projekta: Zuzana Capková, Rado Buzinkay, Andrej Ferenčík in Lukáš Valenčin
  • Začetek projekta: 2019
  • Zaključek projekta: 2021
  • Uporabna površina: 296 m2
  • Velikost parcele: 2643 m2

Fotografije: Matej Hakár