S podelitvijo nagrad na področju arhitekture in interjerja se je končal festival Big Arhitektura Ljubljana. Nagrade so podelili 13 ustvarjalcem, med drugim tudi arhitekturnemu biroju Plusminus30 za interjer bistroja Aftr.

S podelitvijo BIG SEE Grand Prix nagrad se je sklenil festival BIG Arhitektura Ljubljana, ki je združil strokovnjake s področja interjerja in arhitekture, pa tudi druge, vpete v oblikovanje prostora, z območja jugovzhodne Evrope. Obiskovalci so lahko na predavanjih, konferenci in okroglih mizah prisluhnili domačim in tujim strokovnjakom ter si ogledali sejem Premiera Inovacij, na katerem se je predstavilo več kot 70 ustvarjalcev.

Borbála Marosán iz MOME Innovation centra v Budimpešti je na uvodnem predavanju predstavila raziskave s področja razvoja varnih šolskih okolij in pozornost namenila vključenosti otrok v arhitekturno načrtovanje. Sledila je okrogla miza o italijanskem oblikovanju, na kateri so nastopili profesor Francesco Scullica z milanskega inštituta Politecnico di Milano ter Špela Leskovec in Aleš Košak iz biroja AKSL Arhitekti. Uradni del se je v sredo zaključil z mednarodno konferenco V iskanju lepote: Med tradicijo in inovacijo, ki jo je povezoval Aleksander Ostan.

Mednarodna skupina kustosov in urednikov na okrogli mizi iskala načine, kako z uporabo digitalnih medijskih platform učinkovito komunicirati o arhitekturi s splošno javnostjo, dekani fakultet iz regije JVE pa so spregovorili o eksperimentalnih metodah v arhitekturni pedagogiki. Sledila je razprava mestnih arhitektov, ki so govorili o kompleksnem odnosu med politiko in arhitekturo. Na zaključni okrogli mizi so predstavniki arhitekturnih zbornic debatirali o pristopih in organizaciji arhitekturnih natečajev v različnih lokalnih skupnostih.

Nagrajeni slovenski projekt – Bistro Aftr na Nazorjevi ulici

Ob zaključku festivala so 13 ustvarjalcem podelili tudi nagrade v kategorijah arhitektura in interjer, prestižno nagrado pa si je prislužil tudi slovenski projekt, in sicer delo arhitekturnega biroja Plusminus30 – Bistro Aftr. Inovativni prestop k prenovi, ki ni zajemal rušenja prvotnega stanja, temveč ponovno uporabo in predelavo obstoječe, z Michelinovo zvezdico nagrajene restavracije, si prav zagotovo zasluži veliko pozornosti.

»Osnovna ideja je bila notranjost resne restavracije spremeniti v bolj sproščen in mladosten ambient,« so o projektu zapisali arhitekti in ob tem dodali: »Posebnost prenove je ponovna uporaba skoraj celotne opreme ob ohranjanju glavnega poudarka na hrani. Tako je nastal koncept freeze design, kjer smo želeno spremembo dosegli z enobarvnim barvanjem vsega.« Prostor so razdelili na tri dele, ki se med seboj razlikujejo po uporabi barvnih odtenkov: glavni del v modri barvi, dve manjši kabini v rožnati barvi in ​​zadnji del v zeleni barvi. To prostoru omogoča celovito preobrazbo iz dnevnega bistroja v prostor za večerno druženje, za dodatno popestritev pa so v prostor umestili še grafite in neonski napis, pod katere se podpisuje umetnik Leon Zuodar.

Med nagrajenci v kategoriji interjer so še trgovina avtomobilskih delov Tase v Tirani, pisarna RIVA DIVA na Dunaju, zagrebška otroška poliklinika Salvea in projekt prenove ciprskega stanovanja 45°. Na področju arhitekture pa so si nagrade prislužili otroški vrtec v litovski prestolnici Vilna, stanovanjski kompleks EKKO v Bordeauxu (Francija), prenova hleva in njegovo preoblikovanje v stanovanjsko funkcijo v Avstriji, prenova tovarne v Lizboni, prenova tiranske piramide, avstrijski športni in družinski center Lungau Arena, Benjakitti Park v Bangkoku in nova planinska koča Santnerpass v italijanskih Dolomitih.