Fasada je končni element vsake stavbe. Prvi, trajni vtis. Gre za združitev arhitekturne ustvarjalnosti, trendov ter učinkovitosti. V prvotni fazi fasada služi kot zaščitni ovoj. Njena dolga življenjska doba zagotavlja trajno udobje, fasada stavbe pa veliko pripomore tudi k prijetnemu bivalnemu počutju, kakor tudi urejenemu in sodobnemu videzu stavb.

Vlaknocementne plošče imajo zelo široko uporabnost. Najpogosteje se uporabljajo kot kritina in fasada, lahko pa tudi kot balkonske oziroma vrtne ograje, pregrade ter vrtni elementi. Narejene so iz materiala vlaknocementa, ki je vzdržljiv in naraven ter se ponaša s številnimi prednostmi, kot so energetska učinkovitost, visoka kakovost in zanesljivost, obstojnost v vseh vremenskih prilikah, dobra zvočna izolativnost, zmrzlinska odpornost in negorljivost. Prav zaradi teh prednosti se vlaknocementne plošče vedno bolj uveljavljajo pri individualni, energetsko učinkoviti gradnji.

Fasadne plošče, ki smo jih do sedaj bili vajeni predvsem na poslovnih zgradbah, zaradi svojega privlačnega videza in modernega dizajna, krasijo vedno več individualnih hiš. Ne glede na to, ali želimo močne poudarke ali mirnejše harmonične linije in barve, nam fasadne plošče Swisspearl nudijo veliko in moderno raznolikost dizajnov. Med seboj se poljubno kombinirajo in odlično sovpadajo tudi s klasičnimi fasadnimi površinami, lesenimi ali kamnitimi oblogami in so izjemen dekorativni element sodobne hiše.

Poglejmo primer moderne hiše M, ki stoji na obrobju južnotirolske prestolnice Bozen, v čudovitem alpskem okolju. S strani regionalne agencije ClimateHouses je prejela certifikat energijske učinkovitosti A, arhitekti pa so si zanjo kot nasprotje obsežnim steklenim površinam zamislili oblogo iz svetlo sivih fasadnih plošč Swisspearl Carat Onyx 7090.

Fasadne plošče se pritrjujejo na leseno ali kovinsko podkonstrukcijo z vijaki ali kovicami, plošče s posebnim premazom ARSB pa se lahko tudi lepijo. Velikosti plošč so lahko poljubne, največje merijo 3050 x 1250 mm ter so debeline 8 ali 12 mm. Na razpolago so v različnih zaključnih obdelavah in v širokem razponu več kot 85 barv. Širok spekter oblikovalskih možnosti dopolnjujejo še površinsko obdelane plošče s perforacijami in 3D ornamenti, ki dajejo objektu dodaten poseben pečat.

Fasadne plošče Swisspearl so zasnovane po sistemu prezračevane fasade in imajo med toplotno izolacijo in zaključnim fasadnim slojem še prezračevan zračni prostor, namenjen odvajanju vlage.

Dobavljive so tovarniško vrtane in rezane na želene mere. Polagajo se s horizontalnimi in vertikalnimi spoji, alternativno tudi v pasovih s horizontalnimi preklopi. Ustvarjalne možnosti oblikovanja geometrijskih likov in drugih vzorcev so neomejene. Prav tako pa se več kot odlično kombinirajo tudi z elegantno ravno kritino iz istega materiala.

Vlaknocementni material se odlično prilega vsem ostalim naravnim gradbenim materialom. Odlično sovpada s kamnom in lesom.

Različne barve in teksture plošč še dodatno povečujejo pestrost izbire. Posebne fasadne plošče z brušeno površino – Swisspearl Vintago – se lahko kombinirajo v različnih velikostih, razrezih in barvah, kar omogoča raznolike in estetske poudarke zunanjosti in notranjosti objektov. Možnosti najrazličnejše uporabe in oblikovanja fasadnih plošč so praktično neomejene in z njimi ni nič nemogoče – prehod iz strehe na fasado, dodatna obdelava s perforacijami ali 3D ornamenti, integracija elementov za senčenje …

Velikoformatne fasadne plošče Swisspearl nudijo fasadi vse kar potrebuje: lep izgled, individualnost, karakter, teksturo, barvo in zelo pomembno visoko učinkovito zaščito! Tako, kot tudi vsi ostali vlaknocementni izdelki iz podjetja Eternit Slovenija dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Več: www.eternit.si