Brezročajne omarice so v naše domove vnesle občutek izčiščenosti, minimalizma in reda. Izkazale so se za zelo hvaležne in praktične, zato smo ročaje za nekaj časa v celoti opustili. A ročaj je kot kos nakita, ki minimalistično podobo nadgradi s kančkom elegance, sploh dandanes, ko je na trgu ogromno oblikovno dovršene izbire.

Poglejmo, kako izbrati pravi ročaj za vaše pohištvo.

Izberite material. Pri izbiri materiala ročajev velja enako pravilo kot drugod: sledite rdeči niti svojega doma. Če v vašem domu prevladujejo topli kovinski odtenki (zlata, medenina, baker), naj bodo iz enakega materiala tudi ročaji. Če ste se po drugi strani odločili za klasični krom ali drzno črno barvano kovino, naj ta izbira odzvanja tudi v ročajih. Če prisegate na les, naj bodo tudi ročaji leseni.

Foto: Pexels

Izberite obliko. Za visoke omare je najlepša izbira eleganten in dolg ročaj. Če imate v istem nizu tudi predale, naj bodo vsi ročaji kratki (oz. iste dolžine) – dolžin ročajev v istem nizu raje ne mešajte. Lepi ročaji so tudi gumbkasti ali v obliki črke T – sploh, če ste se odločili za bolj klasično (profilirano) obliko ličnic. Najbližje brezročajnemu videzu pa so linijski ročaji, ki potekajo po poljubni dolžini ličnice in ji nudijo eleganten zaključek.

Foto: Unsplash

Izberite slog glede na prostor in kos pohištva. Niso vsi ročaji primerni za vsak prostor. V kuhinji izberimo ročaje, ki so najbolj praktični za čiščenje. Na ‘nevidnih’ vgradnih omarah izberemo nevpadljive ročaje. V spalnici, dnevni sobi, pisarni in v otroških sobah pa lahko z izbiro ročaja zanimivo nadgradimo še tako dolgočasne kose pohištva. Izberite takšne, ki dopolnjujejo vaš osebni slog, ki so izdelani iz nenavadnih materialov (npr. usnja) ali pa so ročne izdelave. Tako boste navadno TV- ali nočno omarico preobrazili v unikatne kose pohištva, ki vam bodo še dolgo prinašali zadovoljstvo.