Božično-novoletni prazniki so za marsikoga najlepši del leta. V ospredje spet postavimo družino in prijatelje, dom postane center dogajanja in vznemirjenja, ko ga okrašujemo. V kakšno jedilnico boste letos povabili svoje goste? Naj bo kot iz zimske pravljice!

Jedilnica je gotovo tisti prostor, kjer se med prazniki ustvari največ spominov. Ko si z ljubljenimi osebami delite okusne jedi v soju romantičnih sveč, si nazdravljate in se iskri praznično okrašeno drevo v ozadju, je občutek tako lep, da ga ne morete kar pozabiti. Sploh če tudi v jedilnico z dekoracijami vnesete praznično vzdušje. Mnoge okraske lahko izdelate sami, za tiste manj ročno spretne pa se trgovinske police v tem letnem času tako ali tako šibijo od pestre sezonske ponudbe.

1. Pastelni trendi

Če jedilnico šele urejate in opremljate, se vaše misli gotovo vrtijo okoli izbire stolov in mize. Zadnji trendi narekujejo belo oblazinjene stole in klopi, prav tako priljubljene so pastelne barve, kot so breskova, roza in modra v kombinaciji s črnimi nogami. Oblazinjenje je lahko iz mikrotkanine, ki je enostavna za vzdrževanje. Če se vam kaj polije ali umaže, jo enostavno obrišete.

Stoli in klop iz mikrotkanine, Lesnina

2. Svetloba sveč in lučk

Velik del magičnosti božičnega vzdušja pričarajo migetajoče lučke vsepovsod. Zakaj jih ne bi prinesli še v jedilnico, denimo v obliki svečnikov in lantern. Če ste bolj previdne sorte in se bojite, da bi se na mizi vžgal prt, si lahko omislite LED lučke. Njihova mehka svetloba je ravno prav romantična, da se s sorodnimi dušami ob njej še tesneje povežete.

Lesena namizna svetilka iz Lesnine

3. Izbran pogrinjek

Ker je miza center prazničnega kosila, večerje ali popoldanske čajanke, se potrudite in pripravite lepe pogrinjke. Naj ne manjka izbran prt ter servirni set z božičnimi motivi v rdeči, zeleni in beli barvni shemi. Če temu dodate še dekoracijo iz vej na sredini mize, ročno napisane jedilne liste in miniaturno darilo, s katerim pokažete gostom, da vam resnično veliko pomenijo, bo druženje velika uspešnica.

Porcelanasti kavni servis iz Lesnine

4. Okraski na 101 način

Nič ne bo narobe, če si boste dali duška in celo malce pretiravali z okraševanjem. Takšne ali drugačne zimske figurice lahko stojijo kjer koli po jedilnici ali dnevni sobi, ne pozabite pa niti na stole. Naredite jim posebne okraske, ki jih obesite na zadnjo stran naslonjala. V poštev pridejo najrazličnejše pentlje, venčki ali samo širši trakovi.

Dekorativni jelenček na saneh iz Lesnine

5. Brez imenitnejših kozarcev ne gre

Ker ob praznikih pogosteje trkamo s kozarci, poskrbite, da bodo le-ti malce imenitnejši kot običajno. Slavnostni kozarci za penino prinašajo eleganco na mizo in pritegnejo navdušene poglede gostov. Sploh če so iz kristalnega stekla in z gravuro.

Slavnostni kozarci iz Lesnine

6. Štejejo majhni detajli

Dekoracija jedilnice pravzaprav ni nobena znanost. Tudi če nimate časa za večje posege, lahko z detajli vse nadoknadite. Ne pozabite, na primer, na darilne škatle z motivi zime in božiča ter na slastne piškote in božično pecivo. Včasih je že vonj po orehih, vanilji in suhem sadju dovolj, da začutimo praznike v vsej njihovi veličini.

3-delni set za peko najboljših kolačev in peciv iz Lesnine

Pogrinjek na tri načine

V sodelovanju z Lesnino smo pripravili tudi tri praznične pogrinjke, vsakega po svoje posebnega. Oglejte si jih v spodnji galeriji, v komentarjih pa nam zaupajte, kateri vam je najbolj všeč.

Kako boste pa vi te dni pogrnili svojo praznično mizo?

Fotografije: Pinterest, Lesnina, Ambienti