Rožnata barva pri oblikovanju interjerja pogosto ostaja spregledana. Vse prevečkrat jo povezujemo z dekliškostjo in nežnostjo, čeprav je njen učinek ob pravilnem kombiniranju prav nasproten – eleganten in drzen hkrati. Seveda uporaba rožnatih tonov zahteva nekaj drznosti, prav zaradi tega je v zadnjih letih med oblikovalci še toliko bolj priljubljena.

Rožnate odtenke dandanes radi povezujemo z ženskim spolom, vendar ni bilo vedno tako. V 18 stoletju so rožnato nosila tako dekleta kot fantje, dolgo časa pa so roza barvo povezovali predvsem z moškostjo. Roza je namreč povezana z rdečo barvo, ki označuje strast, tudi agresivnost, prav zato je tudi rožnata veljala za odtenek, ki pritiče moškim. Vse se je obrnilo v začetku 20. stoletja, ko je roza postala rezervirana le za nežnejši spol.

Dolgo časa je bila zato rožnata pri oblikovanju potisnjena na stran, izjema so seveda dekliške sobe, kjer je uporaba roza barve po tradiciji pogosta. V zadnjih letih pa roza barva doživlja novo renesanso tudi v interjerju, saj vse več oblikovalcev z njo popestri videz prostora. Pri tem je seveda potrebno upoštevati nekaj zakonitosti, ki jih ima barva kot taka.

Vseh odtenkov rožnate le ne gre enačiti, saj je njihov karakter povsem drugačen, posledično pa tudi prostor kot celota. Svetlo rožnata deluje mehko, umirjeno in nedolžno, medtem ko živahnejši odtenek rožnate daje vtis ženskosti, seksualnosti in moči.  Strokovnjaki svetujejo, da rožnato kombinirate z luksuznimi materiali, kot sta žamet in marmor, saj lahko na ta način resnično pride do izraza.

Svetlo rožnati odtenki  so odlična alternativa nevtralnim barvam kot je bež, saj lepo poudarijo umetniška dela izobešena na stenah in preostale materiale v prostoru. Predvsem priljubljena je kombinacija nežne rožnate palete z ostalimi pastelnimi barvami, ob dodatku stekla in kovine. Če razmišjate o stanovanju v beli ali črni barvi, bodo prav nežni rožnati odtenki poskrbeli, da prostori ne bodo preveč monotoni in zasičeni. Rožnata v odtenku lososa lahko v kombinaciji s sivo ali črno deluje zelo moško.

Pri umeščanju rožnate barve ni meja, lahko jo namreč umestite v prav vsak prostor. Nežno rožnata je pogosta izbira za garderobno sobo, saj poudari ten kože in služi kot dobro ozadje za kupe oblačil. Po drugi strani pa se v nekaterih prostorih velja izogibati pretirani uporabi rožnate, v kuhinji se tako omejite le na dodatke in manjše elemente, svetujejo strokovnjaki.

Fotografije: Pinterest