Del ne prelagajte na pomlad: vrt vam bo hvaležen.

Čeprav nas oktobrski sončni žarki še nežno božajo po licih, pa zima že trka na vrata. Naši vrtovi nam bodo hvaležni, če jih na zimo pripravimo in jim tako zagotovimo uspešno in bujno delovanje že v prvih spomladanskih dneh.

Izkopljite umirajoče rastline

Če so vam jo leto zagodli škodljivci, je potrebno takojšnje ukrepanje. Insekti namreč ležejo jajčeca, ki zimo preživijo. Okužene rastline takoj izkopljite, jih zažgite ali ovijte v plastiko in zavržite – nikar pa jih ne kompostirajte! Podobno storite z rastlinami, ki se borijo s kakšno drugo nalezljivo nadlogo, kot so glivice, plesen in gniloba.

Obrežite trajnice

pripravite vrt na zimo

Trajnice obrežite malo pred prihodom zime, takoj za prvo zmrzaljo. Stebla odrežite med 15 do 20 cm nad tlemi, kar bo rastlino obvarovalo pred snegom.

Pospravite delikatne poletne čebulice

Rastline, kot so dalije ali galdiole potrebujejo nekaj dodatne skrbi, če želite, da vam bodo naslednjo sezono zopet lepšale vrt. Po prvi zmrzali jih izkopljite, posušite na zraku, nato pa jih hranite v škatli z žagovino v temnem in hladnem prostoru.

Jesensko prekopavanje – da ali ne?

Čeprav marsikateri strokovnjaki trdijo, da je vrt pred zimo dobro plitko prelopatiti – s tem namreč izkoreninimo plevel in ustvarimo boljše pogoje za drenažo vode – se v zadnjih letih se pojavljajo številni zagovorniki vrta brez prekopavanja. Pogoje za tak vrt boste dosegli, če vrt jeseni obilno prekrijete z gnojem, kompostom in zastirko, spomladi pa kar v rahlo zgornjo plast zasadite nove rastline.

Prekopan ali ne – vrt prekrijte z zastirko

pripravite vrt na zimo

Počakajte, da bodo temperature res hladne, nato pa vrt prekritje z zastirko (slamo, porezano travo, suhim listjem ali gnojem). Če boste vrt prekrili prezgodaj, se lahko v mulču zaredijo številne nadloge – miši, med drugim.

Ne pozabite na jesensko zelenjavo

pripravite vrt na zimo

Brstični in navadni ohrovt, brokoli in krompir bodo preživeli prvo zmrzal, a vseeno jih boste bolje zavarovali, če jih še pred hudim mrazom obložite s približno pet centimetri komposta. Če imate to možnost, lahko zelenjavo pred mrazom zaščitite tudi z pokrivnimi tuneli ali celo rastlinjaki. Ostanke pobrane zelenjave – izkoreninjene rastline, listje, stebla ipd. – lahko brez slabe vesti pustimo kar na gredah, saj bodo v prst vrnile vse hranilne snovi, ki so jih tekom leta iz nje načrpale. Šele spomladi gredo očistimo in ostanke prenesemo na kompost.

Načrtujte za prihodnje leto

Ker je kolobarjenje izjemnega pomena, nam pa spomin preko zime zbledi, je zelo pomembno, da ob zaključku sezone narišemo skico vrta, na kateri označimo, katere rastline smo letos sadili v posamezne gredice. Napišimo še opombe o kvaliteti posameznega pridelka, ki nam bodo prišle prav pri spomladanskem načrtovanju zasaditve.

Posadite spomladanske čebulice in česen

pripravite vrt na zimo

Narcise, tulipane, hijacinte in česen posadite že zdaj. V prst jih potisnite za njihovo trikratno višino, da do njih ne bodo mogle živali. Zalivanje ni potrebno.

Zavarujte zunanje lončnice

pripravite vrt na zimo

V trendu so velike zunanje lončnice, ki prav tako potrebujejo zimsko oskrbo. Ker so korenine – rastlinin najbolj občutljiv del – v loncu dosti bolj izpostavljene zmrzali kot v zemlji, hkrati pa je nihanje temperatur v loncih dosti bolj ekstremno in lahko pogubno za rastlino, je potrebno lonce zaščititi. Če jih lahko premikate, jih postavite bližje fasadi hiše, kjer jim bo malo topleje. Če so lonci pretežki, pa jih ovijte v zaščitno folijo (lahko kar folijo z mehurčki), ki jih bo izolirala, vrhove rastlin pa ovijte v vrtnarski filc.

Pomislite na potrebe za prihodnje leto

Jesen je pravi trenutek za načrtovanje vrta za prihodnje leto: boste še gojili zelenjavo pri tleh ali bi si raje omislili visoke grede? Boste zelenjavni vrtiček povečali ali zmanjšali? Še niste postavili kompostnika? Potrebujete dodaten prostor za posedanje ali poletne piknike? Še pred pomladjo – ko nas namreč srbijo prsti in rastline zavzeto sadimo brez predhodnega premisleka – si naredite načrt in opravite potrebna pripravljalna in gradbena dela: postavite škarpo, zakoličite vrt, pripravite temelje za novo teraso.

Fotografije: Pinterest