Drsne stene iz papirja shoji in lesa poznate vsi ljubitelji japonske kulture in azijskega sloga. A če ste jih doslej vedno občudovali le v interjerjih iz daljnega vzhoda, odslej ne bo več tako, saj so se razširile tudi k nam. So zelo vsestransko uporabne, poleg tega prinašajo v dom meditativno lahkotnost.

Klasične predelne stene, na primer iz mavčnih plošč, se vedno bolj opuščajo in prepuščajo prostor bolj odprtim in fleksibilnim strukturam. Tako lahko jedilnico od dnevne sobe pregradite s knjižnim regalom, priljubljene so premične španske stene, ki lahko zamejujejo garderobni ali delovni kotiček, kot tudi razne steklene strukture in zavese. Še eno od možnih rešitev pa ponuja japonska tradicija, kjer notranje stene pogosto nadomeščajo premični paneli iz lesenega ogrodja in papirja shoji.

Foto: Unsplash

Lahko in elegantno

Prednost tako imenovanih shoji sten je ta, da so še posebej enostavne za uporabo. Nežen potisk z roko in stena že zdrsne tja, kamor si želite, za upravljanje ne potrebujete nobene posebne moči ali spretnosti. Poleg tega je shoji papir prosojen ali vsaj delno prosojen, zato v kombinaciji z velikimi okni ali terasami absorbira opazno manj svetlobe. Seveda se morate na tako konstrukcijo najprej navaditi, zato jo za začetek uporabite na manjših površinah. V Evropi so, na primer, zelo popularna »papirnata« vrata za garderobne omare ali pa tudi kot vhod v spalnico, saj shoji zaradi svoje elegance poskrbi za romantično, mehkobno vzdušje.

Foto: Pexels

Les in papir se morata ujemati

Za konec naj še opozorimo, da vse vrste lesa niso primerna kot okvir za papirnato steno ali vrata, denimo pretirano grčast les ob nežnem papirju deluje moteče. Lesena površina je lahko barvana, lakirana, brušena, naoljena ali beljena, posebna pozornost pa velja tudi izbiri papirja: originalni japonski papir je najboljši, saj je sestavljen iz različnih rastlinskih vlaken in zelo odporen na trganje. Če se katero od papirnatih »oken« poškoduje, lahko strgan papir preprosto odstranite in nalepite novega.